Τα μέτρα φοβίζουν το ΠΑΣΟΚ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιμήκυνση στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας ανάγει πλέον σε μείζονα προϋπόθεση ο κ. Ευ. Βενιζέλος για να δώσει τη συναίνεσή του στα υπό διαμόρφωση οικονομικά μέτρα. Στη θέση αυτή, που μεταφέρθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στην τρόικα, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος ύστερα από σύσκεψη που είχε με τους Φ. Σαχινίδη, Γ. Κουτρουμάνη, Χρ. Πρωτόπαπα και Π. Κουκουλόπουλο, καθώς όλοι οι μετέχοντες έκριναν πως αν δεν δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, όποια μέτρα και αν επιβληθούν θα αποδειχθούν και πάλι αναποτελεσματικά, εντείνοντας περισσότερο την ύφεση.

«Οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών, άνευ επιμήκυνσης, απλούστατα δεν βγαίνουν» έλεγαν χαρακτηριστικά χθες στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου. Και επικαλούνταν πρωτίστως την εισηγούμενη μείωση κατά 3 δισ. ευρώ στις συντάξεις, η οποία ήταν η πρώτη που απέρριψε ως εξαιρετικά άδικη το ΠΑΣΟΚ.

Σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ωστόσο, για το αν η Ιπποκράτους αντιπροτείνει κάποια ισοδύναμα μέτρα έναντι εκείνων που θεωρεί ατελέσφορα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιφυλλάσσονταν να παρουσιάσουν ένα διαφοροποιημένο σχέδιο τη Δευτέρα, εμμένοντας όμως στην ανάγκη της επιμήκυνσης. Και τούτο διότι όπως έλεγαν «αν η χώρα αποσπάσει δύο επιπλέον έτη, η κυβέρνηση όχι μόνον θα περιορίσει τις θυσίες που της αξιώνονται σήμερα, αλλά είναι πιθανόν κάποιες ακόμη και να τις ματαιώσει αν η οικονομία ανακάμψει και βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης».

Το πνεύμα αυτό μετέφερε ο κ. Βενιζέλος και στη συνάντησή του με την τρόικα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη, η συζήτηση εστιάστηκε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων (δημόσια διοίκηση, φορολογική διοίκηση, Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, δικαστικό σύστημα, άνοιγμα επαγγελμάτων), στην προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης και ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος.

Πάντα κατά την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βενιζέλος «υπογράμμισε την ανάγκη να παραταθεί η περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016, ώστε η μετάβαση από τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να επιτευχθεί με ομαλό και αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς να ανατροφοδοτείται η ύφεση». Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε προς τα μέλη της τρόικας ότι θα πρέπει να αναδιομορφωθεί και το χρονοδιάγραμμα των επαφών τους, καθώς όπως τους είπε χαρακτηριστικά «είναι προφανές η Ελλάδα μετέχει και σε επαφές που γίνονται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».

Κατόπιν τούτων, όλα παραμένουν σε εκκρεμότητα μέχρι τη Δευτέρα που θα ξανασυναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Πόσω μάλλον όταν οι ενδείξεις θέλουν τις ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να μην μπαίνουν σε συζήτηση για την επιμήκυνση, υπονοώντας ότι αυτή μπορεί να αρχίσει μόνον αφού η κυβέρνηση παρουσιάσει απτά δείγματα γραφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή