Διασώζονται 13ος και 14ος μισθός

Διασώζονται 13ος και 14ος μισθός

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοροαπαλλαγές με εισοδηματικά κριτήρια και επιπλέον μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης περιλαμβάνει το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ, ενώ απορρίφθηκε η πρόταση για πλήρη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Χθες το οικονομικό επιτελείο και υπουργοί της κυβέρνησης είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με στελέχη των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με στόχο να οριστικοποιηθεί το πακέτο και να εγκριθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πακέτο περιλαμβάνονται μέτρα που προβλέπουν:

– Μείωση του έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ. Αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μόνιμου προσωπικού, καθώς και συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων.Επίσης προβλέπεται η μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά 90%, καθώς και η μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά 90%.

– Επιβολή διδάκτρων 200 ευρώ ανά έτος για όλους τους φοιτητές ΤΕΙ που έχουν ξεπεράσει την κανονική διάρκεια σπουδών και 300 ευρώ ανά έτος για όλους τους φοιτητές ΑΕΙ που έχουν ξεπεράσει την κανονική διάρκεια σπουδών. Δίδακτρα ύψους 500 ευρώ προβλέπονται για όλους τους φοιτητές που φοιτούν σε μεταπτυχιακές σπουδές πρώτου επιπέδου, ανεξαρτήτως σχολής/τμήματος.

– Περικοπές σε επιχορηγήσεις προς νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν σε δήμους της χώρας.

– Μείωση επιδομάτων σε δικαστικούς, δημάρχους κ.λπ.

– Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των δημοσίων νοσοκομείων, μέσω της αύξησης του ποσοστού χρήσης γενόσημων φαρμάκων. Προτείνεται σταδιακή επιπρόσθετη αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων κατά 10% ετησίως, ώστε το 2014 να προσεγγίζει το 66%.

– Περιορισμός των φοροαπαλλαγών. Από το 2013 οι φοροαπαλλαγές θα χορηγούνται με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.

– Περικοπή ή ακόμη και κατάργηση των αποζημιώσεων για τα μέλη των επιτροπών που συστήνονται στα υπουργεία και τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες.

– «Ανοιγμα» των στρατιωτικών νοσοκομείων από το 2013, με στόχο την αύξηση της πληρότητας και την κάλυψη μέρους του σταθερού κόστους από τα νοσήλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή