Σημείο – κλειδί των περικοπών οι παρεμβάσεις στις συντάξεις

Σημείο – κλειδί των περικοπών οι παρεμβάσεις στις συντάξεις

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 2/3 από την εξοικονόμηση πόρων ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ που οφείλει να κάνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να εισφέρει στις περικοπές των δημόσιων δαπανών για να κλείσει η μαύρη τρύπα των 11,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 θα προέλθει από τις παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό. Εκτιμάται ότι οι συνταξιοδοτικές περικοπές θα αποδώσουν περί τα 3 δισ. ευρώ. Από αυτά μόνο 1 δισ. θα αποφέρει η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο 67ο έτος της ηλικίας, ενώ τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αποδώσουν οι καταργήσεις δώρων και επιδομάτων αδείας σε όλες τις επικουρικές συντάξεις συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ θα εξευρεθούν από το πλαφόν στις συντάξεις (2.500 αθροιστικά το ανώτατο όριο που θα μπορεί να εισπράξει ένας ασφαλισμένος από μία ή και περισσότερες κύριες συντάξεις), την ποσοστιαία παρακράτηση 10% στο υπερβάλλον ποσό των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ, τις μειώσεις στο εφάπαξ του Δημοσίου (από τον Αύγουστο) και την κλιμακούμενη μείωση σε επικουρικές και εφάπαξ ανάλογα με την ελλειμματικότητα που εμφανίζουν τα Ταμεία μισθωτών. Τα νέα μέτρα θα οριστικοποιηθούν, εκτός απροόπτου, τη Δευτέρα και αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο ο γύρος των διαβουλεύσεων με τα κεντρικά επιτελεία των κομμάτων τα οποία έχουν από την Πέμπτη στα χέρια τους το 20σέλιδο κείμενο των προτάσεων.

Συναντήσεις

Την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είχε σύσκεψη με όλους τους διοικητές των Ταμείων, ενώ τα μέτρα συζήτησε και με τον υπουργό Οικονομικών σε νέα συνάντηση το απόγευμα της ίδιας μέρας. Πάντως, στο υπουργείο Εργασίας επιμένουν ότι δεν είναι η ηγεσία του αυτή που αποφασίζει, απλώς συνθέτει όλα τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι. Παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι από τα μέτρα δεν θα θιγούν οι χαμηλές συντάξεις και θα προστατευτούν τα κατώτατα εισοδήματα. Οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, ενώ στο σκέλος των προνοιακών επιδομάτων θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια. Κανένα μέτρο όμως δεν πρόκειται να αποδώσει τόσο πολύ όσο η παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή δύο έτη. Υπό αυτήν την έννοια η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο αντί του 65ου που ισχύει (με σταδιακή αύξηση και μέχρι το 2015) βάσει της μεταρρύθμισης Λοβέρδου – Κουτρουμάνη είναι μια πρόταση με ισχυρούς υποστηρικτές στο υπουργείο της οδού Σταδίου. Αντιθέτως, έντονη αντίδραση έχει προκαλέσει η πληροφορία της «Κ» για περικοπή των 30 ευρώ που δόθηκε με εισήγηση του τέως υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη στην κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ η οποία σήμερα ανέρχεται στα 360 ευρώ. Από τις περικοπές των επιδομάτων και τη θέσπιση οροφής στα εισοδήματα όλων όσοι είναι δικαιούχοι των 84 βοηθημάτων που χορηγεί το κράτος, το μεγαλύτερο ψαλίδισμα θα υποστούν τα προνοιακά επιδόματα με τον μεγαλύτερο προβληματισμό να συγκεντρώνει η προοπτική υιοθέτησης εισοδηματικών κριτηριών για την ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας.

Ως προς τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, οι μειώσεις θα αφορούν κυρίως τα ειδικά βοηθήματα που ισχύουν στο «ειδικό καθεστώς» στο οποίο εντάχθηκαν εργαζόμενοι εταιρειών που έχουν κλείσει τα τελευταία δέκα χρόνια. Τα ποσά από τις περικοπές των προγραμμάτων δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά (μόνο 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο), αλλά εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για να μείνουν εκτός των περικοπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή