Ωρα σκληρών αποφάσεων για τους αρχηγούς

Ωρα σκληρών αποφάσεων για τους αρχηγούς

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον χρονικό επιμερισμό των μέτρων που θα αποφασιστούν, αλλά και στο ύψος που θα φτάσει ανά τομέα το «μαχαίρι» των περικοπών, φαίνεται ότι κυρίως εστιάζεται ο βαθύς προβληματισμός που εσχάτως έχει εκδηλωθεί μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, για το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ. Και τούτο, με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να μην κρύβουν την αγωνία τους για τις συνέπειες που θα έχει τυχόν υλοποίηση του κύριου όγκου των μέτρων μέσα στο 2013 – ανεξάρτητα από την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου για την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, το πολιτικό αίτημα για την οποία διατυπώθηκε για πρώτη φορά επίσημα χθες από τον πρωθυπουργό.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις έξι το απόγευμα και αφού προηγηθεί νέα κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία είχε χθες νέο κύκλο διαβούλευσης με τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, από την οποία προέκυψαν τα «αγκάθια» με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι οι τρεις αρχηγοί.

Σε σχέση με τους έως τώρα σχεδιασμούς, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται να διατυπώνουν επιφυλάξεις: Πρώτον, για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67. Για το πιθανό «μαχαίρι» στις συντάξεις του ΟΓΑ. Για την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και για το γεγονός ότι προωθείται νέα περικοπή των κύριων συντάξεων, όταν τα επικουρικά ταμεία είναι σχεδόν στο σύνολό τους ελλειμματικά.

Στη συνάντηση της Δευτέρας, οι τρεις αρχηγοί θα πρέπει να οριστικοποιήσουν και στις τελευταίες του λεπτομέρειες το πακέτο των μέτρων, προκειμένου στη συνέχεια να αξιολογηθεί από το κλιμάκιο της τρόικας, που το επόμενο δεκαήμερο θα ολοκληρώσει την επίσκεψή της στην Αθήνα.

Από τις πολυεπίπεδες διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προκύπτει μάλλον σαφώς ότι ο προβληματισμός με τον οποίο αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο ενδεχόμενη «διάχυση» των μέτρων σε βάθος τετραετίας είναι απόρροια των ξεκάθαρων απειλητικών μηνυμάτων που μεταφέρονται στην Αθήνα σχετικά με την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Δεν είναι τυχαίο ότι και στον δημόσιο λόγο του ο πρωθυπουργός εμφανίζεται απολύτως πεπεισμένος ότι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την παραμονή της χώρας στη Ζώνη του Ευρώ είναι να δώσει η Αθήνα «χειροπιαστά» δείγματα γραφής προς τους δανειστές. Αυτή είναι και η προϋπόθεση που κατά τον κ. Σαμαρά θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε επόμενο χρόνο στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Από την άλλη πλευρά, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης φέρονται να επιμένουν ότι θα πρέπει πάση θυσία να επιμεριστεί το βάρος των μέτρων που οριστικοποιούνται με ορίζοντα τετραετίας, δηλαδή μέχρι το 2016, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό σκηνικό στη χώρα, τέτοιο που θα απειλήσει ευθέως τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Οι δύο αρχηγοί φέρονται να εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν 11,6 δισ. ευρώ μόνο από περικοπές, αν δεν υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, με παράλληλη συνέχιση της χρηματοδότησης και των συμφωνημένων αντισταθμιστικών -που θα επιτρέψουν και την προώθηση της ανάπτυξης στη χώρα- από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται προβληματισμένος έως κάθετα αρνητικός σε ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα, και κυρίως στα μέτρα για την εξοικονόμηση τριών δισ. ευρώ από τις συντάξεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης φέρεται κάθετα αρνητικός σε οποιαδήποτε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, αποδέχεται το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ αλλά όχι με αναδρομική ισχύ, ενώ ως «κόκκινη γραμμή» προβάλλει τη μείωση των συντάξεων κάτω ενός ορίου που θεωρεί στοιχειώδες για την επιβίωση της τρίτης ηλικίας. Πάντως, ως λύση διεξόδου ο κ. Βενιζέλος βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση να συμφωνήσει και να ανακοινώσει άμεσα μέτρα 5,5 δισ. ώστε να αποστείλει το μήνυμα που επιθυμεί προς την Ε.Ε. και τα υπόλοιπα να αποφασιστούν μετά την έκθεση της τρόικας -τοποθετείται από ορισμένους στα τέλη Σεπτεμβρίου- ώστε μέχρι τότε να κερδηθεί σε πολιτικό επίπεδο το αίτημα της επιμήκυνσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή