Αναβολή τακτικής στην εκλογή γραμματέα της Ν.Δ.

Αναβολή τακτικής στην εκλογή γραμματέα της Ν.Δ.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιθώριο ενός μήνα, μέχρι τις 30 Αυγούστου οπότε και ορίστηκε τελικώς η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, έχει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να «διορθώσει» τα κακώς κείμενα στη διαδικασία εκλογής γραμματέα, η οποία διεκόπη προ ημερών. Η έλευση του κ. Ζοζέ Εμανουέλ Μπαρόζο στην Αθήνα αποτέλεσε μια καλή δικαιολογία ώστε η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής να αναβληθεί, όχι για ένα ή δύο 24ωρα αλλά για κάτι περισσότερο από μήνα. Ο λόγος της αναβολής δεν είναι άλλος από τον φόβο ότι ο κ. Φίλιππος Ταυρής, που είχε τη στήριξη μελών της ηγετικής ομάδας, μπορεί να μην πετύχαινε μια «καθαρή» νίκη επί του κ. Νικ. Κακλαμάνη ή, ακόμη χειρότερα, τη μονομαχία να κέρδιζε ο άσπονδος φίλος του κ. Σαμαρά. Μεταξύ των δύο… κακών, η Ν.Δ. επέλεξε να επανεκκινήσει τη διαδικασία.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς, σύμφωνα τουλάχιστον με μερίδα συνεργατών του, εξαρχής επιθυμούσε να ανοίξει τη διαδικασία το φθινόπωρο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνταν και πολλά στελέχη, όπως ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο Ευρ. Στυλιανίδης κ.ά. Η διαδικασία, ωστόσο, άνοιξε πρόωρα, ύστερα από μια συνάντηση που φέρεται να είχε ο κ. Ταυρής με την ηγεσία της Ν.Δ., μετά την ολοκλήρωση της οποίας εξασφάλισε το πράσινο φως για να είναι ο διεκδικητής της θέσης.

Η απόφαση στήριξης του κ. Ταυρή επιχειρήθηκε να αποδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Ταυτόχρονα, προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις από μερίδα κοινοβουλευτικών στελεχών της Πολιτικής Επιτροπής αλλά και από στελέχη του φιλελεύθερου τόξου, που αντέδρασαν στην ιδέα ανάδειξης ενός πρώην συνδικαλιστή σε γραμματέα.

Οι συνδικαλιστές

Παρότι ο τελευταίος βρισκόταν σε σύγκρουση με την πλέον δυναμική πτέρυγα των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ, κορυφαία πρώην συνδικαλιστικά στελέχη της Ν.Δ. δήλωναν τη στήριξή τους στον έτερο υποψήφιο, Νικ. Κακλαμάνη.

Οι αντιδράσεις λοιπό ήταν η μία παράμετρος που οδήγησε στην απόφαση για στάση αναμονής. Οι άλλες παράμετροι έχουν να κάνουν με τις δεύτερες σκέψεις που υπήρξαν στο προεδρικό επιτελείο, καθώς ούτε οι πλέον στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά (μεταξύ άλλων οι κ. Κ. Μπούρας και Δ. Σταμάτης) δεν ομονοούσαν για το δέον γενέσθαι. Στο μεταξύ, ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων είχε ήδη προαναγγείλει την υποψηφιότητά του εξασφαλίζοντας χρόνο ζυμώσεων και είχε ζητήσει συνάντηση με τον κ. Σαμαρά. Τέτοια συνάντηση ουδέποτε υπήρξε. Η μόνη προσέγγιση επιδιώχθηκε (λέγεται ότι ζητήθηκε η παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη) μετά την έναρξη της διαδικασίας και αφού ο κ. Κακλαμάνης είχε υποβάλει υποψηφιότητα. Φυσικά, χωρίς αποτέλεσμα.

Ως αποτέλεσμα, η αναβολή ήταν η μόνη λύση. Πλέον, με την εκλογή στις 30 Αυγούστου, ανοίγει εκ νέου η διαδικασία υποψηφιοτήτων. Ο κ. Κακλαμάνης δηλώνει ότι θα παραμείνει υποψήφιος. Το ίδιο μεταδίδουν και συνεργάτες του κ. Ταυρή. Ο δε Ν. Νικολόπουλος θα επιδιώξει ψήφους, αντιδρώντων στα νέα μέτρα. Και από του Μαξίμου, αναζητείται η υποψηφιότητα εκείνη που θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή