Διπλή επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο κ. Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για κοινωνικό κραχ που έρχεται από τον Σεπτέμβριο και δήλωσε ότι, το αργότερο τότε, «η κυβέρνηση και τα τρία κόμματα θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και με τις επιλογές τους». Η εκτίμηση αυτή δεν ήταν τυχαία. Στην Κουμουνδούρου υπολογίζουν ότι τα μέτρα που θα υποχρεωθεί να πάρει η κυβέρνηση για να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Μνημονίου θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη.

Αυτές τις αντιδράσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τις καθοδηγήσει ή να τις προκαλέσει – το έχει δηλώσει άλλωστε επανειλημμένως ο κ. Τσίπρας. Απόφαση του κόμματος, ωστόσο, είναι να τις στηρίξει ώστε να προσεταιριστεί τις κοινωνικές ομάδες που θα θιγούν. Στο γλωσσικό ιδίωμα του χώρου, αυτές είναι οι λεγόμενες «κινηματικές δράσεις», οι οποίες θα αποτελέσουν τον ένα πυλώνα της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες. Ο δεύτερος είναι ο κοινοβουλευτικός.

Την περασμένη Πέμπτη, 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, εσπευσμένα τη σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων ώστε να συζητήσει τα κυβερνητικά σχέδια για το «σπάσιμο» και την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας. Η πρωτοβουλία υπηρετεί διπλό σκοπό. Να καταδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στα κυβερνητικά σχέδια, αλλά και να μπλοκάρει όσο είναι αυτό δυνατόν κοινοβουλευτικά την υλοποίηση τους.

Ταυτόχρονα, κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής συνήθως τον υπεύθυνο του τομέα απασχόλησης κ. Δ. Στρατούλη και ενίοτε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Π. Λαφαζάνη, διοργανώνουν συνεχείς συναντήσεις με σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων που αναμένεται να θιγούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Σε αυτές τις συναντήσεις, τα κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνουν πάντα την κατηγορηματική αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια, σηματοδοτώντας έτσι στους εργαζομένους ότι οι όποιες αντιδράσεις τους θα έχουν ισχυρή πολιτική κάλυψη.

Προτάσεις νόμου

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά της, έχει ήδη παρουσιάσει δύο προτάσεις νόμου (για την κατάργηση των μνημονιακών νόμων στα εργασιακά και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά), που σηματοδοτούν την αντίθεσή της με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Σε ανάλυση γιατί η χώρα έφτασε στη χρεοκοπία δεν σκοπεύει να εξαντληθεί, στο σημείο αυτό ακολουθεί την πεπατημένη (ότι φταίνε δηλαδή το Μνημόνιο και η διαφθορά).

Από Σεπτέμβριο αναμένεται να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες στη Βουλή για εξεταστικές, π. χ. για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens και τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, ενώ θα ακολουθήσει και μία τρίτη πρόταση νόμου για την απλή αναλογική…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή