Επώδυνες αποφάσεις, δύσκολες ισορροπίες

Επώδυνες αποφάσεις, δύσκολες ισορροπίες

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η… κοινή μοίρα των κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, που συγκροτούν το κυβερνητικό μέτωπο, αναγκάζει τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς να μοιράζονται ανάλογες αγωνίες, καθώς γνωρίζουν ότι όντας στην ίδια πλευρά, αν η Αθήνα χάσει στο μπρα ντε φερ με τους πιστωτές, θα μοιραστούν τις συνέπειες της ήττας.

Δεν είναι τυχαίο το σχόλιο που έκανε στην «Κ» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ώρες πριν από τη νέα, εξαιρετικά κρίσιμη, συνάντηση των τριών στο Μέγαρο Μαξίμου για την οριστικοποίηση του επώδυνου πακέτου μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ. «Εμείς θέλουμε περισσότερο από τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να βρουν τα ισοδύναμα μέτρα που αναζητούν για τη μέγιστη δυνατή προστασία των εισοδηματικά ασθενέστερων», έλεγε το εν λόγω στέλεχος, αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν τρέφει εξαιρετική αισιοδοξία για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών των δύο αρχηγών. Εξίσου ενδεικτικό των δυσκολιών με τις οποίες για πρώτη φορά από τη συγκρότησή του βρίσκεται αντιμέτωπο το μέτωπο των τριών είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου ότι το πακέτο των μέτρων θα πρέπει να συμφωνηθεί χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις και από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Από το βαρύ, πλην όχι συγκρουσιακό, κλίμα μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση των τριών, προκύπτει μάλλον σαφώς ότι και ο κ. Σαμαράς έχει απόλυτη επίγνωση των εσωτερικών δυσκολιών με τις οποίες είναι αντιμέτωπα τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έχουν πλήρη συνείδηση του δυσμενέστατου περιβάλλοντος εντός του οποίου ξεδιπλώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει τα χειρότερα, αλλά και των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη χώρα. Πέραν των μέτρων, κυρίως αυτά που αφορούν τις νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, κεντρικό σημείο προβληματισμού μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών αποτελεί η στρατηγική της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

Απειλητικά μηνύματα

Ο πρωθυπουργός, έχοντας λάβει μέσω των συνομιλητών του, περιλαμβανομένου και του κ. Μπαρόζο, τα απειλητικά μηνύματα του Βερολίνου σε σχέση με τις εφεξής προθέσεις του για την Ελλάδα, θεωρεί ότι θα είναι ολέθριο λάθος για τη χώρα αν προχωρήσει σε διατύπωση αιτήματος για επαναδιαπραγμάτευση, αν προηγουμένως δεν έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής. Στη λογική αυτή, φέρεται να συμμερίζεται την αντίθεση του οικονομικού επιτελείου στη διάχυση των μέτρων σε ορίζοντα τετραετίας, επιμένοντας ότι αν το κύριο βάρος των μέτρων πέσει στο 2013, τότε και η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και η επαναδιαπραγμάτευση θα διασφαλιστούν ευκολότερα.

Ο κ. Βενιζέλος, αντίθετα, προκρίνει την ανάγκη επιμήκυνσης του χρόνου εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της χώρας, με κεντρικό επιχείρημα ότι αν δεν δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, όποια μέτρα κι αν επιβληθούν, θα αποδειχθούν και πάλι αναποτελεσματικά εντείνοντας περισσότερο την ύφεση. Στη λογική αυτή, αρνείται μέχρι στιγμής την εισηγούμενη μείωση κατά 3 δισ. ευρώ στις συντάξεις, όπως και τη νέα μείωση στους δημοσίους υπαλλήλους μέσω της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν μακρά συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή, κατά την οποία συζητήθηκαν μέτρο προς μέτρο οι προωθούμενες προτάσεις, ενώ συνεργάτες του κ. Βενιζέλου αφήνουν να εννοηθεί ότι αναζητούν ισοδύναμα μέτρα για τα δύο παραπάνω, που το ΠΑΣΟΚ θεωρεί επαχθή.

Ανάλογες εσωτερικές διεργασίες γίνονται και στη ΔΗΜΑΡ, η ηγεσία της οποίας επιμένει ότι θα πρέπει πάση θυσία να προστατευθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι. Οι συνεργάτες του κ. Κουβέλη, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν πλήρη επίγνωση των δυσκολιών της κατάστασης, επιβεβαιώνουν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα προσκομίσει πακέτο αντιπροτάσεων στη συνάντηση της Δευτέρας, κυρίως σε ό,τι αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις,

Η ΔΗΜΑΡ, η οποία σημειωτέον έχει βάλει αρκετό νερό στο κρασί της στις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, θέτει βέτο μόνο στους τομείς της ενέργειας και των υδάτων, τα οποία θεωρεί ότι πρέπει πάση θυσία να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο.

Οι σχέσεις Βενιζέλου και Στουρνάρα

Από «σαράντα κύματα» έχουν περάσει οι σχέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών. Είναι άλλωστε πρόσφατη η δημόσια δυσφορία του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για την τακτική που ακολούθησε ο υπουργός Οικονομικών στη συνεδρίαση του Εurogroup.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Βενιζέλος ουδέποτε έκρυψε τον προβληματισμό του για την επιλογή του κ. Γιάννη Στουρνάρα, συνεργάτη του Κώστα Σημίτη, ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.

Η αίσθηση ότι ο υπουργός Οικονομικών χαράσσει δική του στρατηγική ή, πάντως, δεν ακολουθεί τυφλά τις κατευθύνσεις των τριών αρχηγών και, κυρίως, το γεγονός ότι για σημαντικό τμήμα των πολιτών ο κ. Στουρνάρας ταυτίζεται με το ΠΑΣΟΚ και άρα το τελευταίο συσσωρεύει φθορά, βρίσκονται στον πυρήνα των σκέψεων Βενιζέλου.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και γευμάτισαν μαζί προ ημερών, σε κοινή μάλιστα θέα, ενώ τακτικές είναι και οι τηλεφωνικές τους επαφές. «Περασμένα, ξεχασμένα συνεπώς;». Εξαρτάται, απαντούν στελέχη και των δύο πλευρών. Αλλωστε, επί προσωπικού οι δύο άνδρες δεν είχαν πρόβλημα. Το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό.

Το μείγμα των μέτρων που θα υιοθετηθούν τελικά, αλλά και οι πολιτικές παράμετροι που θα το συνοδεύουν, θα κρίνουν και την εξέλιξη αυτής της δύσκολης σχέσης.

Ως γνωστόν, ο κ. Βενιζέλος θέτει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης τόσο για την υλοποίηση του προγράμματος όσο, κυρίως, για την εξασφάλιση των κοινωνικών και πολιτικών αντοχών που απαιτούνται ώστε να μην καταρρεύσει το κυβερνητικό οικοδόμημα.

Το ζητούμενο εν προκειμένω είναι στην πορεία αυτή η σχέση θα εξομαλυνθεί ή αν θα προκαλέσει τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα. Προς το παρόν, η πρώτη κρίση δείχνει ότι έχει περάσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή