Εργα και ημέρες από τη λειτουργία της νέας Βουλής

Εργα και ημέρες από τη λειτουργία της νέας Βουλής

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ενδυματολογικός κώδικας στο ελληνικό Κοινοβούλιο μοιάζει να «χάθηκε» κάτω από το μακό ύφασμα από το οποίο είναι φτιαγμένο το απλό καλοκαιρινό μπλουζάκι, γνωστό και ως «T-shirt»: «Είναι το ζιβάγκο του 2012», έλεγε καυστικά παλαιός κοινοβουλευτικός, βλέποντας να το προτιμούν αρκετοί εκ των «τριακοσίων» – μεταξύ των οποίων και ένας αρχηγός, μεγάλου πλέον κόμματος. Αυτό, ασφαλώς, είναι από τα πλέον «ανώδυνα» χαρακτηριστικά της Βουλής, που με τη συγκεκριμένη, επτακομματική σύνθεση ανέδειξαν οι τελευταίες εκλογές. Στο πεδίο του πολιτικού μας συστήματος, το οποίο διέπεται από το καθεστώς της πολυσυζητημένης «βουλευτικής ασυλίας», καταγράφονται τούτες τις πρώτες ημέρες λειτουργίας πολλά και διάφορα: Αλλα που έρχονται ως κακές συνήθειες από το παρελθόν, αλλά και ορισμένα «καινούργια στοιχεία», των οποίων την πλήρη εξέλιξη δεν έχουμε ακόμη παρακολουθήσει: Ξεχωρίζει, αναμφισβήτητα, η συστέγαση της χαρακτηριζόμενης «ακραίας» Χρυσής Αυγής με τις υπόλοιπες δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου.

Ολα μαζί αυτά συνδιαμορφώνουν ένα περιβάλλον, το οποίο θυμίζει παιχνίδι μπιλιάρδου: καθώς ο παίκτης είναι «πρωτάρης», ουδείς μπορεί να προβλέψει ποια μορφή και κατάληξη θα έχουν οι καραμπόλες πάνω στο τραπέζι. Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί είναι πως, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η σύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, το γεγονός που συζητείται περισσότερο είναι ότι σε μία εξ αυτών «συνυπάρχουν» οι πρωταγωνιστές του πιο βίαιου τηλεοπτικού επεισοδίου μεταξύ πολιτικών: Ρένα Δούρου από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Κασιδιάρης από τη Χρυσή Αυγή και Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ, είναι μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας. Ουδείς μπορεί να προδικάσει αν η χειροδικία και η εκτόξευση ύβρεων θα μείνουν πίσω στο τηλεοπτικό στούντιο, ή θα αποτελέσουν «εργαλεία πολιτικής συζήτησης και εντός του ναού της δημοκρατίας»;

Χωρίς έκτροπα

Εως τώρα, βεβαίως, έκτροπα δεν έχουν σημειωθεί. Οι αντίπαλοι βουλευτές διασταυρώνονται στους διαδρόμους δίχως ν’ ανταλλάξουν όχι μόνο βλέμμα, αλλά λες και αποφεύγοντας ο ένας ακόμα και την… αναπνοή του άλλου. Πάντως, οι τόνοι που χρησιμοποίησε προχθές μιλώντας προς τους βουλευτές του κόμματός του ο κ. Ν. Μιχαλολιάκος, δεν προδιαθέτουν για «ήρεμες» κοινοβουλευτικές διαδικασίες: «Υπόσχομαι περισσότερες και πιο… δυσάρεστες εκπλήξεις στους «δημοκρατικά ευαίσθητους»», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Χ. Α.

Στη σκιά αυτής της «κόντρας», καταγράφηκαν ήδη και άλλες, περιφερειακές μεν, πλην όμως με ιδιαίτερη συμβολική σημασία: Από εκείνη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για το ποιου κόμματος οι βουλευτές «πρέπει» να κάθονται στο κάτω αριστερό άκρο των εδράνων της ολομέλειας, έως και την εσωτερική της τρικομματικής κυβέρνησης «διένεξη» με επίκεντρο την κ. Μαρία Ρεπούση, που είχε αποτέλεσμα η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ να συγκεντρώσει αρνητικό ρεκόρ ψήφων για τη θέση της γραμματέως στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Μόλις επτά την ψήφισαν, όταν ο μέσος όρος ήταν από 26 έως 30 ψήφοι υπέρ των υποψηφίων της συγκυβέρνησης στις αντίστοιχες ψηφοφορίες, σε όλες τις επιτροπές!

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κι ενώ ακόμα δεν έχει αρχίσει ούτε στοιχειωδώς η νομοθετική εργασία, τρεις βουλευτές ήδη ζήτησαν άδεια για ταξίδι στο εξωτερικό (άγνωστο εάν πρόκειται για ταξίδι εργασίας, ανάγκης ή αναψυχής), ενώ πολλαπλάσιοι έσπευσαν να βρεθούν σε τόπους θερινών διακοπών εντός συνόρων.

Στις «θετικές» εκπλήξεις, πάντως, συμπεριλαμβάνονται οι επιλογές βουλευτών κυρίως τριών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες και Χ. Α.) να δηλώνουν μαζικά παρόντες έστω και στις συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπου αντικειμενικά δεν έχουν -πέραν των ερωτώντων- ρόλο. Αντιθέτως, στα αρνητικά, ήταν η με το «καλημέρα» μη προσέλευση δύο υπουργών (Γεωργίας και Δικαιοσύνης) να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών, καθώς και η επιλογή του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη να μη σεβαστεί τον χρόνο που του αντιστοιχούσε κατά την ανάπτυξη μιας τοποθέτησής του στην ολομέλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή