Στη Βουλή η πώληση της Αγροτικής

Στη Βουλή η πώληση της Αγροτικής

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινητικότητα στα κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση προκαλεί ο θόρυβος που δημιουργήθηκε από την απόφαση για πώληση της Αγροτικής Τράπεζας και το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν εσωκομματικές αντιδράσεις ή να φανεί ότι μένουν αναπάντητα ερωτήματα για τη διαφάνεια των διαδικασιών. Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Φ. Κουβέλη και συμφώνησαν να ζητήσουν από τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών, παρουσία του προέδρου της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου για το θέμα. Η πώληση της ΑΤΕ θα συζητηθεί και στην Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ, που συγκαλείται σήμερα. Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα συνεδριάσει την Παρασκευή και σε αυτή θα προσέλθουν προς ενημέρωση για την ΑΤΕ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο κ. Προβόπουλος.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε χθες, διά του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, δριμύτατη κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης για πώληση της ΑΤΕ, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο». Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε στη Βουλή με εκπροσώπους των εργαζομένων στην τράπεζα. Αμέσως μετά, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, αλλά και στον κ. Προβόπουλο, τους οποίους κατηγόρησε ότι «κατάφεραν να εκποιήσουν μια βιώσιμη και κερδοφόρα δημόσια τράπεζα και να τη δώσουν δώρο σε μια ιδιωτική τράπεζα που, ιδίως μετά το PSI αλλά και πριν από αυτό, έχει παθητικό και είναι μη βιώσιμη».

Ο κ. Τσίπρας, που ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα, κατέθεσε χθες αίτημα προς τον υπουργό Οικονομικών, με το οποίο ζητά την κοινοποίηση της έκθεσης της Black Rock, την κοινοποίηση των κριτηρίων με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες τέσσερις τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική και την κοινοποίηση των εκθέσεων συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη για ανακολουθία, λέγοντας ότι στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης είχε καταστεί σαφές ότι η ΑΤΕ θα ανακεφαλαιοποιηθεί. Μίλησε για «αδιαίρετη και αμετάθετη ευθύνη» των τριών πολιτικών αρχηγών, ενώ πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει αυτή τη «δωρεά» και ότι θα την ανατρέψει. Προανήγγειλε, δε, ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις αποφάσεις θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις».

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι όλα τα έγγραφα που ζήτησε ο κ. Τσίπρας θα δοθούν άμεσα και χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα περί «χαριστικής μεταβίβασης» της ΑΤΕ και τους σχετικούς χαρακτηρισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή