«Οχι» Σόιμπλε σε νέο «κούρεμα» του χρέους

«Οχι» Σόιμπλε σε νέο «κούρεμα» του χρέους

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέκλεισε οποιοδήποτε νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως και οποιεσδήποτε άλλες παραχωρήσεις, για παράδειγμα περισσότερο χρόνο και χρήματα προκειμένου η Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμά της. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος ήδη απομειώθηκε κατά περισσότερο από 50% και ότι το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ήδη περιλαμβάνει «πολλές διευκολύνσεις». «Δεν βλέπω περιθώριο για περαιτέρω παραχωρήσεις. Το πρόβλημα δεν προέκυψε επειδή το πρόγραμμα περιλαμβάνει λάθη, αλλά διότι η Ελλάδα δεν το εφάρμοσε επαρκώς», είπε ο κ. Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι δεν είναι χρήσιμες εικασίες περί επιμήκυνσης του προγράμματος. «Δεν είναι θέμα γενναιοδωρίας. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει εφικτός τρόπος να το διαχειριστεί η Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή, ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων Φίλιπ Ρέσλερ δήλωνε στην εφημερίδα Bild am Sonntag ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το Μνημόνιο. «Αν η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της, δεν μπορεί να δοθούν άλλα χρήματα. Τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει», δήλωσε ο κ. Ρέσλερ αναφερόμενος στην ανεπαρκή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στις ελάχιστες αποκρατικοποιήσεις. Μάλιστα ο κ. Ρέσλερ βρήκε ένα σύμμαχο στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος συμφωνεί με την άποψη Ρέσλερ ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «δεν προκαλεί πλέον τρόμο» και προσθέτει ότι «αν η Ελλάδα δεν τηρεί τους όρους και τις δεσμεύσεις της τότε δεν μπορεί να υπάρξει βοήθεια».

Πάντως, οι κ. Ρέσλερ και Ζέεχοφερ δεν είναι μόνοι τους καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Emnid για την Bild, το 71% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν εφαρμόσει τις υποσχέσεις της. Παράλληλα, το 51% των Γερμανών θεωρεί ότι η γερμανική οικονομία θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν η χώρα εγκατέλειπε το ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή