Κοινή γραμμή ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κοινή πρόταση που επιχειρεί να αναβάλει τη λήψη των επαχθών μέτρων για το 2015 προσήλθαν στη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών οι κ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης. Στη γραμμή αυτή, που ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα γίνει αποδεκτή από την τρόικα, είχαν ήδη συμφωνήσει από το πρωί οι πρόεδροι των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε έκτακτη συνάντησή τους.

Συγκεκριμένα, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν να προτείνουν στον κ. Σαμαρά το ποσό των 11,6 δισ. ευρώ να σπάσει στα δύο (6 και 5,6 δισ.) και σε μια πρώτη φάση να ανακοινωθούν τα μέτρα των 6 δισ. για το 2013 μαζί με τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα (αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας κ. λπ.), προκειμένου να αποφευχθούν νέες μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Και παράλληλα να υπάρξει από τώρα κυβερνητική δέσμευση στην τρόικα ότι το δεύτερο πακέτο μέτρων (περικοπές κ. λπ.) θα εξαγγελθεί σε ένα δεύτερο στάδιο, εφόσον οι οικονομικοί δείκτες μέχρι τότε δεν έχουν βελτιωθεί. «Δεν αντέχει όχι μόνον η οικονομία, αλλά δεν θα γίνει δεκτός και από τις Κ. Ο. μας ένας νέος αρμαγεδδώνας θυσιών», έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες των δύο αρχηγών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκτίμηση των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη είναι ότι θα γίνει δεκτή τελικώς η επιμήκυνση των ελληνικών υποχρεώσεων, αν τον επόμενο ενάμιση μήνα η κυβέρνηση παρουσιάσει ένα εκτενές σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Στην παρατήρηση, ωστόσο, ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τα συγκεκριμένα μέτρα επαρκούν για να εξοικονομήσουν έστω το 50% του ποσού των 11,6 δισ. οι ίδιες πηγές δεν αρνούνταν ότι οι κ. Κουβέλης και Βενιζέλος συζητούν κάποιες μειώσεις σε συντάξεις, μισθούς, επιδόματα και εφάπαξ, αλλά προτάσσοντας ότι αυτές πρέπει να εκπέμψουν το μήνυμα της Δικαιοσύνης και όχι να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η νέα αυτή γραμμή των δύο αρχηγών προφανώς δεν είναι άσχετη με τις προειδοποιήσεις που φαίνεται να έχουν φτάσει από αρκετούς βουλευτές τους, όπως π. χ. των κ. Βουδούρη και Μιχελογιαννάκη της ΔΗΜΑΡ, που έλεγαν χθες ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν μέτρα τα οποία δεν προβλέπονται στην τριμερή προγραμματική συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή