Νέο σενάριο για καθυστέρηση της αξιολόγησης

Νέο σενάριο για καθυστέρηση της αξιολόγησης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου θα συζητηθεί η αξιολόγηση της τρόικας, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Αυτό σημαίνει ότι η δόση θα καθυστερήσει, δημιουργώντας ερωτήματα ως προς τη δυνατότητα της Ελλάδας να αντεπεξέλθει έως τότε στις υποχρεώσεις της.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή, μετέδωσε ότι τα μέλη της τρόικας «θα παραμείνουν στην Ελλάδα όλο τον Σεπτέμβριο ώστε να παρουσιάσουν στους υπουργούς Οικονομιών της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο τα συμφωνηθέντα μέτρα, ένα αξιόπιστο και συγκροτημένο σχέδιο για τη χώρα».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο είχαν συμφωνήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και η τρόικα, το τεχνικό κλιμάκιο πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα στις 27 Αυγούστου και οι επικεφαλής στις 3 Σεπτεμβρίου. Εως τότε θα έχει καταρτισθεί το πακέτο των μέτρων ώστε να αξιολογηθεί από την τρόικα και να παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο άτυπο Eurogroup της Λευκωσίας στις 14 Σεπτεμβρίου. Η πηγή του AFP παρουσιάζει ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα που έχει τις εξής διαστάσεις:

1. Δεν αρκεί η θετική αξιολόγηση των μέτρων από την τρόικα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει «ένα αξιόπιστο και στέρεο σχέδιο για την Ελλάδα», που σημαίνει ότι θα υπάρξει μια συνολικότερη θεώρηση της στρατηγικής για την Ελλάδα. Αυτό απαιτεί προφανώς πολύ περισσότερο χρόνο, αφού προϋποθέτει όχι μόνο τεχνικές αξιολογήσεις, που θα κάνει η τρόικα, αλλά και πολιτικές αποφάσεις, που θα λάβουν οι κυβερνήσεις. Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι αναφορές και τα σενάρια σε νέο «κούρεμα» του χρέους, το οποίο κατά το ΔΝΤ δεν είναι βιώσιμο.

2. Εάν το Eurogroup εγκρίνει το σχέδιο στις 8 Οκτωβρίου, η δόση του δανείου δεν πρόκειται να καταβληθεί πριν από τα μέσα του μήνα στην καλύτερη περίπτωση. Είναι άγνωστο εάν η Ελλάδα θα έχει την αναγκαία ρευστότητα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Σημειώνεται ότι για να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και το ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου και έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, η Ελλάδα πήρε ειδική άδεια να εκδώσει τον Αύγουστο έντοκα ύψους 6 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή