Επιτάχυνση απόδοσης ευθυνών σε επιόρκους ζητεί ο Α. Σαμαράς

Επιτάχυνση απόδοσης ευθυνών σε επιόρκους ζητεί ο Α. Σαμαράς

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε να επιταχυνθεί η διερεύνηση και η απόδοση ευθυνών σε επίορκους δημόσιους υπαλλήλους επιδιώκει η κυβέρνηση, μετά τη σχετική εντολή που έδωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια σύσκεψης με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει άμεσος έλεγχος των διοικήσεων των ΔΕΚΟ, και καταλογισμός ευθυνών όπου υπάρχουν, για τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά μισθολογικά, κυρίως, ζητήματα.

Αφορμή για την απόφαση του πρωθυπουργού να ανοίξει άμεσα η διαδικασία αλλαγής του θεσμικού πλαισίου αναζήτησης και απόδοσης ευθυνών για τους επίορκους δημόσιους λειτουργούς αποτέλεσε η αποκάλυψη, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, ότι η υπόθεση με τις δεκάδες συντάξεις «μαϊμού» της Ζακύνθου βρίσκεται ακόμη σε προδικαστική φάση. «Δεν αρκεί να πιάνουμε τους συνταξιούχους… πρέπει να τιμωρηθούν οι εμπλεκόμενοι ιατροί και δημόσιοι υπάλληλοι, να αποκαλυφθεί όλο το κύκλωμα» φέρεται να επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις εντολές του κ. Σαμαρά, αναμένεται να υπάρξει σήμερα συνάντηση εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη, προκειμένου να υπάρξει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε η τιμωρία των επίορκων υπαλλήλων του Δημοσίου να γίνεται με διαδικασίες εξπρές. «Δεν γίνεται η Γερμανία, με βαριά βιομηχανία, να έχει ποσοστό αναπηρικών συντάξεων 8% και η Ελλάδα 13%» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε προφανή αμηχανία όταν ξένοι συνομιλητές του επισημαίνουν αυτή την ελληνική… ιδιαιτερότητα.

Νέα εφεδρεία στα σκαριά

Από τα χέρια του οικονομικού συμβούλου του κ. Αντ. Σαμαρά Χρύσανθου Λαζαρίδη και του επικεφαλής του ΣΟΕ κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου «περνάει» η διαμόρφωση του προγράμματος εφεδρείας στο Δημόσιο, που δεν αποκλείεται να αφορά περισσότερους από 30.000 υπηρετούντες δημοσίους υπαλλήλους. Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε χθες με νόημα, κατά τη σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών, πως «δεν θα επιστρέψουμε σε λύσεις που απέτυχαν στο παρελθόν», δίνοντας το στίγμα προθέσεών του ως προς την αλλαγή του νομικού πλαισίου Ρέππα που εφάρμοσε, ανεπιτυχώς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Βάση των νέων σεναρίων αποτελεί η πρόταση της Ν.Δ. περί εφεδρείας (3, 6 ή 9 έτη αποζημίωσης με τον βασικό μισθό με ενδεχόμενο επιστροφής στην υπηρεσία), προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα και στις πιέσεις της τρόικας. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η τότε πρόταση της Ν.Δ., ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε απορριφθεί από την τρόικα ως «ακριβή» λύση και, πλέον, οι κ. Λαζαρίδης και Τσακλόγλου απεργάζονται ένα μοντέλο ή διαφορετικές εκδοχές του που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα, αλλά και να αμβλύνουν τις αντιδράσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Η προώθηση της εφεδρείας, πέραν της οικονομικής παραμέτρου, συνιστά απάντηση και προς τους πιστωτές της χώρας που, μέσω τρόικας, έχουν διαμηνύσει ότι δεν πείθονται από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για εξοικονόμηση στο Δημόσιο μόνον από συγχωνεύσεις – καταργήσεις. Πρoστίθεται δε ότι εφόσον δεν υπάρξει εφεδρεία, ο στόχος του περιορισμού των δαπανών μισθοδοσίας στο Δημόσιο θα πρέπει να ικανοποιηθεί από βαρύτατες μειώσεις αποδοχών, που είναι αμφίβολο αν θα μπορούσαν να αντέξουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, αρνούνται να επιβεβαιώσουν ότι το πρόγραμμα εφεδρείας είναι εκ των ων ουκ άνευ και κάνουν λόγο για μία εκ των εναλλακτικών επιλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή