ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατώτατη σύνταξη με 20 έτη ασφάλισης

Σχέδιο για την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 15 χρόνια σήμερα στα 20 έτη επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το υπουργείο Εργασίας, μετά την άρνηση των πολιτικών αρχηγών για επιμήκυνση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από το 65ο στο 66ο ή ακόμη και το 67ο έτος ηλικίας, προτείνει τη σταδιακή αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα για να λάβει κάποιος την κατώτατη σύνταξη θα πρέπει να έχει 15 έτη ασφάλισης (δηλαδή 4.500 ένσημα) και να έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας. Με τις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Εργασίας η αύξηση των ελάχιστων ορίων θα γίνει σταδιακά. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις προκαλείται μία έμμεση αύξηση της ηλικίας συνταξιόδότησης και μετά τα 67 έτη.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης έχει φτάσει πλέον στον σκληρό πυρήνα των μισθών, των συντάξεων και των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο. Οπως φαίνεται στα μέτρα που προετοιμάζει το υπουργείο περιλαμβάνονται μειώσεις στις συντάξεις από τα 700 ευρώ και πάνω με συντελεστές που κυμαίνονται από 2 έως 15%, ανάλογα με το σενάριο που θα εγκριθεί από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς. Συγκεκριμένα, τα δύο σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο με το υπουργείο Εργασίας προβλέπουν μειώσεις στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών ως εξής:

Πρώτο σενάριο

– Μείωση 3% από 700 έως 1.000 ευρώ.

– Μείωση 5% απο 1.000 έως 1.400 ευρώ.

– Μείωση 10% για συντάξεις άνω των 1.400.

Δεύτερο σενάριο

– Μείωση 2% από 700 εώς 1.000 ευρώ.

– Μείωση 3% από 1.000 έως 1.300 ευρώ.

– Μείωση 5% από 1.300 ως 1.600 ευρώ.

– Μείωση 10% από 1.600 έως 2.000 ευρώ.

– Μείωση 15% για συντάξεις άνω των 2.000.

Ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων τόνισε στον ΣΚΑΪ 100.3 ότι δεν νοείται ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας να μισθοδοτείται με 583 ευρώ και ο συνταξιούχος να λαμβάνει 1.400 ευρώ ως κατώτατη σύνταξη. H δημοσιονομική προσαρμογή των συντάξεων θα πρέπει να εκτελεσθεί, παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι δυσάρεστη, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι η τελική και κοστολογημένη λίστα με τα μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ ενδέχεται να είναι στα χέρια του πρωθυπουργού στο τέλος της εβδομάδας ή τα αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, ενώ υπογράμμισε ότι μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι και το ζήτημα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Τέλος, για το θέμα των προνοιακών και πολυτεκνικών επιδομάτων επανέλαβε ότι θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο που δίνονται.

Στις λίστες που θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί θα περιλαμβάνονται και τα εξής μέτρα προκειμένου να κλείσει το πακέτο των 11,6 δισ.:

– Παρεμβάσεις σε επικουρικές συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.

– Κατάργηση των ποσών που καταβάλλονται ως δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα), αλλά διατήρηση του ποσού που δίδεται ως επίδομα αδείας στους συνταξιούχους.

– Στο τραπέζι παραμένει το θέμα της μείωση των συντάξεων στον ΟΓΑ από τα 360 ευρώ στα 330 ευρώ, παρά το γεγονός ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους πολιτικούς αρχηγούς.

– Οσον αφορά το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την περικοπή κατά 22,6% των παροχών εξετάζεται και η αύξηση των εισφορών των εν ενεργεία εργαζομένων.