Γιώργος Κατσιφάρας, ένας αυθεντικός άνθρωπος και πολιτικός

Γιώργος Κατσιφάρας, ένας αυθεντικός άνθρωπος και πολιτικός

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιώργος Κατσιφάρας, που έφυγε χθες από τη ζωή, ήταν ενας ξεχωριστός πολιτικός και άνθρωπος. Κέρδισε όλους όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν ή να συνδεθούν μαζί του. Ηταν όμως και ο τελευταίος ίσως των «Μοϊκανών», μιας γενιάς πολιτικών που αναδείχθηκε με τη μεταπολίτευση και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Η αυθεντικότητα του χαρακτήρα του, η αμεσότητα και η ειλικρίνεια τον έκαναν πολύ αγαπητό σε πολλούς ανθρώπους πολύ πέραν του δικού του πολιτικού χώρου.

Υπηρέτησε την οικογένεια Παπανδρέου από την εποχή ακόμη του Γεωργίου Παπανδρέου. Εξορίσθηκε κατά τη δικτατορία και μετά έζησε μαζί με τον Ανδρέα και την οικογένειά του στον Καναδά, αλλά και σε άλλα μέρη. Ανθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Ανδρέα συνέχισε να είναι δίπλα του μετά την επιστροφή στην Αθήνα το 1974 και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Ανέλαβε το υπουργείο Ναυτιλίας το οποίο διοίκησε με «κοινό νου» σε μια περίοδο που οι σχέσεις με τον κλάδο των εφοπλιστών ήταν ταραγμένες και δύσκολες. Δεν δίστασε να συγκρουσθεί με συντεχνίες και συνδικαλιστές, όπως στην περίπτωση που μπλόκαραν δύο πλοία στην επισκευαστική ζώνη στο Πέραμα. Ο Κατσιφάρας ζήτησε και πήρε την εντολή του Ανδρέα για να παρέμβουν τα ΜΑΤ και να επιτρέψουν την καθέλκυση των πλοίων. Μπόρεσε να βρει λύσεις σε πολύ δύσκολα ζητήματα και έγινε πολύ αγαπητός στον «Πειραιά» επειδή «άκουγε» και ήταν άνθρωπος της «πιάτσας». Αξέχαστη είχε βεβαίως μείνει η εμφάνισή του στο Κλαμπ του Λονδίνου, όταν δήλωσε στους Ελληνες εφοπλιστές πως «μη νομίζετε ότι δεν ξέρω από πλοία. Οπως ξέρετε τα πλοία στα αγγλικά ονόμαζονται, όπως και τα πρόβατα, ships. Επειδή λοιπόν εγώ έβοσκα πρόβατα ξέρω και απο πλοία…».

Αργότερα ανέλαβε το υπουργείο Εμπορίου από όπου απομακρύνθηκε επειδή αντιστάθηκε στην πίεση διαφόρων συμφερόντων, τα οποία επικράτησαν στον σχετικό ενδοκυβερνητικό καβγά.

Ο Κατσιφάρας έμεινε στη μεταπολιτευτική ιστορία ως ο άνθρωπος ο οποίος είπε την ιστορική φράση «αν δεν ήταν ο Ανδρέας δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός μας». Το χιούμορ του ήταν αστείρευτο, ενίοτε και ισοπεδωτικό. Φίλος πιστός και αγαπημένος για όσους τον γνώρισαν, δεν έκρυβε ποτέ την καταγωγή του και όπως συχνά έλεγε «εγώ ταγαραραίος είμαι».

Πίσω όμως από το χιούμορ κρυβόταν μια φιλοσοφημένη αντιμετώπιση της πολιτικής, της κληρονομιάς του ΠΑΣΟΚ στη χώρα, αλλά και της σημερινής κατάστασης της χώρας που τον στενοχωρούσε αφάνταστα.

* Η κηδεία του Γιώργου Κατσιφάρα θα τελεστεί από τον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη στο Κολωνάκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή