Σφοδρή η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Σφοδρή η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επανένταξη της εφεδρείας στη συζήτηση για τα μέτρα των 11,6 δισεκατομμυρίων προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης πριν καν οριστικοποιηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοσθεί το μέτρο.

Κοινό χαρακτηριστικό στις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις τους είναι η καταδίκη του Μνημονίου, η καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής και της συνέχειας στη λήψη μέτρων και η κριτική για ανακολουθία ανάμεσα σε δηλώσεις που έγιναν από τους κυβερνητικούς εταίρους και την πολιτική που υλοποιούν. Παράλληλα, με επίκεντρο την εφεδρεία, προδιαγράφεται συγκρουσιακό κλίμα με πρόσκληση προς τους εργαζομένους να αντιδράσουν και να κινητοποιηθούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί την επαναφορά της εργασιακής εφεδρείας για τους δημοσίους υπαλλήλους ως επιβεβαίωση ότι «το Μνημόνιο δεν βγαίνει» και ότι «αποτελεί τεράστιο πρόγραμμα ύφεσης με διαλυτικές επιπτώσεις για την κοινωνία».

Σε ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται λόγος για αντεργατικό και αντισυνταγματικό μέτρο, που, σε συνδυασμό με τις μειώσεις δαπανών και τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών θα χειροτερεύσει την παροχή δημοσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Χαρακτηρίζει, τέλος, αναγκαίο τον επανασχεδιασμό του δημόσιου τομέα, αλλά έξω από την πολιτική του Μνημονίου.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες στάθηκαν περισσότερο στις διαφορετικές προσεγγίσεις που διατυπώνονται για την εφαρμογή της εφεδρείας από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Ζώης, «ή προετοιμάζεται ρήξη και αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα ή συντηρούν τη σύγχυση της κοινωνίας ροκανίζοντας τον χρόνο μέχρι να εξαπολύσουν την τορπίλη μέτρων που θα βυθίσει οικονομία και πολίτες».

Το ΚΚΕ

Στη στρατηγική της Ε.Ε. και στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου αποδίδει το ΚΚΕ την υλοποίηση της εφεδρείας, καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «θέλουν να εξαφανίσουν τη σταθερή εργασία». Οσον αφορά τη διαφοροποίηση που καταγράφεται στις θέσεις των κυβερνητικών εταίρων, λέει ότι γίνεται «για τα μάτια των εργαζομένων». Ο Περισσός καλεί την εργατική τάξη σε κινητοποιήσεις για ανατροπή της πολιτικής και αποδέσμευση από την Ε.Ε., καθώς «η σταθερή και μόνιμη εργασία με σύγχρονα δικαιώματα είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων». Για καταστροφική πολιτική του Μνημονίου, που έχει κάνει στάχτη όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, κάνει λόγο η Χρυσή Αυγή, που προσθέτει ότι «δεν έχουμε ανάγκη από εφεδρεία και απολύσεις, αλλά από αναμόρφωση του δημόσιου τομέα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή