Δήλωση-γρίφος για την προγραμματική συμφωνία

Δήλωση-γρίφος για την προγραμματική συμφωνία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ακόμη πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο το ΠΑΣΟΚ διαχωρίζει τη θέση του από τον κυβερνητικό σχεδιασμό επαναφοράς του μέτρου της εφεδρείας, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Τούτη τη φορά το μήνυμα εστάλη από τον αρμόδιο εισηγητή του κόμματος κ. Γ. Ντόλιο, ο οποίος συναντήθηκε χθες το πρωί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη.

Ο κ. Ντόλιος επισήμανε ότι «για να υιοθετηθεί το μέτρο, απαιτείται αλλαγή της Προγραμματικής Συμφωνίας», δίχως, ωστόσο, να διευκρινίζει αν τίθεται ζήτημα επαναδιατύπωσης του κειμένου που έχει υιοθετηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού και των δύο πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνησή του. Στελέχη της Ιπποκράτους διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και παρέπεμπαν και στις υπόλοιπες δηλώσεις του κ. Ντόλιου που, όπως έλεγαν, απηχούν τις απόψεις και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα της εφεδρείας. Ο κ. Ντόλιος είπε συγκεκριμένα ότι «ισχύει απολύτως η προεκλογική δέσμευση πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στη συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων δεν περιλαμβάνεται το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας».

Οπως είπε ο ίδιος, το μέτρο δεν πρέπει να ισχύσει και για δύο ακόμη λόγους. Πρώτον διότι «δεν πρέπει να επιδεινώνεται το κλίμα ανασφάλειας στους δημοσίους υπαλλήλους σε μια περίοδο που τους καλούμε να συνδράμουν την προσπάθεια της διοικητικής αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα». Και δεύτερον διότι «η προηγούμενη εμπειρία δεν παρήγαγε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα». Ο κ. Ντόλιος επέμεινε στη γραμμή που προωθεί εξαρχής το ΠΑΣΟΚ περί επαρκούς εξυπηρέτησης του στόχου μείωσης του δημοσίου διά των συνταξιοδοτήσεων και της συνεπούς εφαρμογής του αυστηρού περιορισμού νέων προσλήψεων.

Την ίδια στιγμή στην Ιπποκράτους τονίζουν ότι η εφεδρεία αποτελεί ένα απομονωμένο θέμα, το οποίο θίγει τον πυρήνα της προγραμματικής συμφωνίας, σε αντίθεση με άλλες πτυχές του κυβερνητικού σχεδιασμού που απολαμβάνουν την πλήρη στήριξη από το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό παράδειγμα ήταν το εξαιρετικά θετικό κλίμα που επικράτησε στη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση που είχαν οι αρμόδιοι εισηγητές κ. Ν. Σηφουνάκης και Θ. Μωραΐτης με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη. Οι κ. Σηφουνάκης και Μωραΐτης στάθηκαν ιδιαιτέρως στο ζήτημα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο περικόπτεται διαρκώς, από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή. Οι δύο βουλευτές ζήτησαν από τον κ. Χατζηδάκη να διαφυλάξει το ΠΔΕ από περαιτέρω περικοπές, που θα μπορούσαν να ακυρώσουν κάποιες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται σε τοπικό, κυρίως, επίπεδο.

Συζητήθηκαν επίσης εκτενώς οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την τόνωση της ρευστότητας, την επανέναρξη των μεγάλων έργων, την πορεία του ΕΣΠΑ, την αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας και την απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών. Από τη συζήτηση δεν έλειψαν ούτε οι αναφορές στον επενδυτικό νόμο, ο οποίος πρόκειται να υποστεί κάποιες βελτιώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή