Μείωση της ροής μεταναστών μέσω Εβρου

Μείωση της ροής μεταναστών μέσω Εβρου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακόρυφα μειώθηκε η ροή παράνομων μεταναστών στη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων στον Εβρο, μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Ξένιος Ζεύς» και τη μετακίνηση δύναμης 1.881 συνοριακών φρουρών στους Νομούς Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης. Το θέμα είχε αναδείξει η «Κ» στο φύλλο της Πέμπτης. Η μείωση σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις κυμαίνεται σε ποσοστό που πλησιάζει το 100% προκαλώντας χαμόγελα στους επιτελείς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στις 2 Αυγούστου συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα 447 άτομα, ενώ στις 8 και 9 Αυγούστου, 12 και 15 άτομα αντίστοιχα. «Η μείωση έχει επιτευχθεί χωρίς να έχουν αναπτυχθεί ακόμα στο σύνολό τους όλα τα μέσα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης» αναφέρει ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των πλωτών που περιπολούν στον ποταμό Εβρο (ο συνολικός τους αριθμός θα ανέλθει στα 26), ενώ σύντομα θα μετέχουν στις περιπολίες κατά μήκος της συνοριογραμμής συνολικά 50 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Επίσης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό αναμένεται αύξηση και του αριθμού των θερμικών καμερών που εγκαθίστανται και λειτουργούν στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Συνοριακών Φρουρών Εβρου κ. Μπάμπης Παντελίδης υποστήριξε ότι «όσο περνούν οι μέρες, οι ροές των παράνομων μεταναστών θα μειώνονται». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων κ. Παναγιώτη Χαρέλα στις περιπολίες στα σύνορα μετέχουν οι 1.600 από τους 1.881 αποσπασθέντες συνοριοφύλακες, καθώς οι υπόλοιποι υπηρετούν σε Ξάνθη και Ροδόπη. «Υπολογίζεται ότι σε κάθε βάρδια ο αριθμός των συνοριακών φρουρών που αναπτύσσονται κατά μήκος της συνοριογραμμής κυμαίνεται μεταξύ 300 και 400 ατόμων» δήλωσε στην «Κ» ο κ. Χαρέλας.

6.690 προσαγωγές

Στην Αττική, όπου εξελίσσεται το 2ο σκέλος της επιχείρησης, από το περασμένο Σάββατο έχουν προσαχθεί 6.690 αλλοδαποί εκ των οποίων οι 1.555 συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα. Διενεργήθηκαν 52 έρευνες σε σπίτια, ενώ από την Οικονομική Αστυνομία ελέγχθηκαν 103 καταστήματα και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 64 από αυτά. Στη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν επίσης 2 αποθήκες με συνολικά 2,5 εκατομμύρια προϊόντα «μαϊμού».

Σε ελέγχους αντίστοιχα σε 23 οίκους ανοχής συνελήφθησαν 48 άτομα (για παραβάσεις περί ηθών) και κινήθηκαν οι διαδικασίες διοικητικής απέλασης για 22 από αυτά (αλλοδαπές γυναίκες). Τέλος, προσήχθησαν 172 ιερόδουλες από δρόμους του κέντρου. Δέκα από αυτές είναι φορείς του έιτζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή