Εμμένει σε παράταση δημοσιονομικής προσαρμογής το ΠΑΣΟΚ

Εμμένει σε παράταση δημοσιονομικής προσαρμογής το ΠΑΣΟΚ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη γραμμή της επιμονής στην παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε «οι θυσίες να πιάσουν τόπο», θα κινηθεί και μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και θα προτιμούσε να έχει ήδη συμφωνηθεί η παράταση, αποδέχθηκε βεβαίως τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τους εταίρους, ωστόσο επιμένει ότι ο χρόνος της προσαρμογής πρέπει να αντιστοιχηθεί με τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας, τα οποία αποκλίνουν σημαντικά από τις προβλέψεις της τρόικας. Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει επί τούτου στους συνομιλητές του ότι οι εταίροι μας είχαν κάνει τους σχεδιασμούς τους με βάση ένα μακροοικονομικό σενάριο το οποίο προέβλεπε ότι το 2013 η χώρα θα παρουσίαζε 2,6% ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που βεβαίως θα εξασφάλιζε και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Διάψευση

Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έχει διαψευσθεί και μάλιστα με τρόπο εμφατικό, καθώς ήδη η τρόικα έχει πέσει έξω για τη φετινή ύφεση η οποία οδεύει στο 7,5% (με αρχική πρόβλεψη το 4,8%). Ωστόσο το χειρότερο σενάριο, κατά τις ίδιες πηγές, είναι ότι αν τα μέτρα εφαρμοστούν δίχως τις απαραίτητες προσαρμογές (δηλαδή την παράταση και τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά, μια συμφωνία που κατά τον κ. Βενιζέλο έχει ώς τώρα παραμεληθεί από τους εταίρους μας), τότε η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σε ύφεση διαρκείας, η οποία θα συνοδεύσει την κυβέρνηση σε όλο τον -φυσιολογικό- βίο της έως και το 2016, πρόβλεψη στην οποία, όπως τονίζουν στην Ιπποκράτους, προβαίνουν ήδη κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Οι επιτελείς του κ. Βενιζέλου επισημαίνουν ότι ακριβώς αυτή η τεράστια απόκλιση από τις μακροοικονομικές προβλέψεις των εταίρων μας συνιστά και τον λόγο που το ΠΑΣΟΚ ζητεί αλλαγή των όρων προσαρμογής. Οπως λένε, όσοι κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι στην κυβέρνηση Παπαδήμου ψήφισε μαζί με τη Ν.Δ. τα μέτρα του 2013-14 και τώρα «οπισθοχωρεί» θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι το μακροοικονομικό πλαίσιο εντός του οποίου τοποθετήθηκαν αυτές οι πολιτικές ουσιαστικά δεν υφίσταται πλέον, έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα.

Μετά τις 20 Αυγούστου

Η εβδομάδα που ξεκινάει αύριο θα κυλήσει σε μάλλον χαλαρούς ρυθμούς και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς τα περισσότερα στελέχη σπεύδουν να εκμεταλλευθούν αυτό το «κενό» που δημιουργείται τις ημέρες περί τον Δεκαπενταύγουστο. Και τούτο, διότι μετά τις 20 Αυγούστου δρομολογείται μια σειρά σημαντικότατων θεμάτων τα οποία απαιτούν την παρουσία όλων των συνεργατών του κ. Βενιζέλου στην Ιπποκράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή