Μεταμόρφωση του κέντρου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι περασμένα μεσάνυχτα, στο παρκάκι μπροστά από τη Νομική Σχολή. Δύο άστεγοι. Κανείς άλλος. Λίγο πιο κάτω, στην Πανεπιστημίου, ένα περιπολικό ελέγχει οδηγό μοτοσικλέτας. Στην Αθηνάς κυκλοφορούν ομάδες μοτοσικλετιστών της Αστυνομίας, οι αλλοδαποί είναι ελάχιστοι, δεν υπάρχουν «πηγαδάκια».

Ενας μελαψός άντρας περπατάει βιαστικά προς την Ομόνοια. Κοιτάζει πίσω του συνεχώς, νευρικά. Εκεί, μερικοί αλλοδαποί κάθονται στα σκαλάκια πίσω από την Εθνική τράπεζα. Η εικόνα δείχνει πολύ διαφορετική απ’ ό, τι έως και την περασμένη εβδομάδα.

Στην πλατεία Βικτωρίας η παρουσία αλλοδαπών έχει μειωθεί αισθητά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποφεύγουν τους ελέγχους της αστυνομίας. Εμφανίζονται μετά τα μεσάνυχτα, όταν κλείνουν τα μαγαζιά και μαζεύονται τα τραπεζοκαθίσματα. Αφότου επιτράπηκαν τα τραπεζάκια στην πλατεία, το πάνω μέρος της (από την πλευρά του ΗΣΑΠ) έχει ζωντανέψει. Η κάτω πλευρά της πλατείας, προς την Αριστοτέλους, δείχνει ακόμα γκετοποιημένη. Μετά τις εκτεταμένες επιχειρήσεις στην πλατεία, οι περισσότεροι αλλοδαποί διασκορπίστηκαν και περιφέρονται στην 3η Σεπτεμβρίου και στα γύρω στενά. Περπατώντας στους δρόμους της νυχτερινής Αθήνας μετά την έναρξη της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η κατάσταση έχει αλλάξει αισθητά.

«Αυτό είναι που βλέπεις τώρα, τα ξημερώματα όμως μαζεύονται. Εχουμε καθημερινές ληστείες.

Και τα ναρκωτικά δίνουν και παίρνουν» μας λέει ένας υπάλληλος περιπτέρου στην Ομόνοια. Ενώ όλοι οι γύρω δρόμοι είναι άδειοι, ο πεζόδρομος της Τοσίτσα είναι γεμάτος από εκατοντάδες χρήστες ναρκωτικών, ενώ Ελληνες και ξένοι διακινητές ουσιών πηγαινοέρχονται.

Παζαρέματα και αγοραπωλησίες. Στα στενά της πλ. Βικτωρίας και της Κυψέλης πολλά μαγαζιά (νόμιμων) αλλοδαπών είναι ανοιχτά, οι ιδιοκτήτες των οποίων προφανώς αγνοούν τη σχετική νομοθεσία για τα

ωράρια. Τα καταστήματα αυτά συγκεντρώνουν πλήθος μεταναστών όλες τις ώρες της ημέρας.

Μετά την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους για να μη συλληφθούν.

Αλλοι κρύβονται και άλλοι μετακινήθηκαν σε γειτονιές και σε σπίτια όπου διαμένουν ομοεθνείς τους μακριά από το κέντρο.

Ο «χάρτης» αλλάζει πάλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή