Κάτι αλλάζει με τους λαθρομετανάστες

Κάτι αλλάζει με τους λαθρομετανάστες

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι, η εικόνα είναι ήδη διαφορετική το βλέπουν όλοι, αλλά το μέλλον θα δείξει» λένε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, σχολιάζοντας την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και της εγκληματικότητας. Παρά τη (δικαιολογημένη) δυσπιστία που χαρακτηρίζει τους Αθηναίους του κέντρου, εξαιτίας της αποτυχίας προηγούμενων επιχειρήσεων μικρότερης κλίμακας και των αλλεπάλληλων εξαγγελιών για «μέτρα που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης», υπάρχει αισιοδοξία. Μιλάμε για ανθρώπους που είδαν τον τζίρο των καταστημάτων τους σε ελεύθερη πτώση, ξενοδόχους που δεν προλάβαιναν να μετρούν απώλειες, για θύματα ληστειών και βιαιοπραγιών. Η εκρηκτική κατάσταση που αντιμετώπιζε το κέντρο τα τελευταία χρόνια και βίωναν οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι, ήρθε σαν φυσική συνέπεια της ανεξέλεγκτης εισόδου εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών τα τελευταία χρόνια από τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2006 έως το α’ εξάμηνο του 2012, συνελήφθησαν πάνω από 750.000 άτομα για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα. Και βέβαια, ο αριθμός αυτός (επίσημα στοιχεία) υπολείπεται από τον πραγματικό αριθμό των παρανόμως εισελθόντων.

Στο κέντρο της Αθήνας λοιπόν, κατά τη διάρκεια της ημέρας ο αριθμός των παράνομων μεταναστών από την Ασία και την Αφρική έχει μειωθεί δραστικά σε περιοχές που είχαν μετατραπεί σε γκέτο τα προηγούμενα χρόνια ενώ υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία όλο το 24ωρο. Στην πλατεία Βικτωρίας η εικόνα έχει σαφώς βελτιωθεί, όπως και στις πλατείες Κουμουνδούρου, Θεάτρου, Λαρίσης, Κυψέλης κ. ά. Κάτοικοι των περιοχών αυτών με τους οποίους μίλησε η «Κ» ζητούν να συνεχιστεί η επιχείρηση όσο καιρό χρειαστεί ώστε το κέντρο της πόλης να ξαναγίνει ανθρώπινο, «να μην τρέμουμε όταν κυκλοφορούμε». Οι ίδιοι ζητούν να δοθεί λύση και σε άλλα μεγάλα προβλήματα: Τις οργανωμένες συμμορίες που ληστεύουν περαστικούς, την παρουσία και τη δράση εμπόρων και χρηστών ναρκωτικών, τη λειτουργία καταστημάτων – πόλων συγκέντρωσης παρανόμων.

«Ξέρω τουλάχιστον τέσσερις επιχειρήσεις γύρω από την πλατεία που θα κλείσουν σε περίπτωση που δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση» λέει στην «Κ» η κ. Ελένη Παπαδοπούλου από την επιτροπή κατοίκων της πλατείας Βικτωρίας συμπληρώνοντας «πάντως τις τελευταίες ημέρες η διαφορά είναι ήδη αισθητή». «Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας πρέπει να συνεχιστούν. Η οδός Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, άλλοτε ένας δρόμος με μεγάλη εμπορική αξία, έχει μετατραπεί σε γκέτο. Ομάδες Αφρικανών βρίσκονται συνήθως σε κάθε γωνία και κάθε παγκάκι, υπάρχει διάχυτος φόβος ενώ τα κρούσματα εγκληματικότητας είναι καθημερινά. Τα προηγούμενα βράδια ωστόσο η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη» λέει ο κ. Κωνσταντίνος Τσώλος, επιχειρηματίας και μέλος της κίνησης «I Love Κυψέλη».

«Το γραφείο μου έχει γίνει στόχος διαρρηκτών τρεις φορές αλλά έχω πάρει την απόφαση ότι κανένας δεν θα με διώξει από εκεί. Πιστεύω ότι η απόφαση που έχει ληφθεί για το κέντρο θα εφαρμοστεί, είναι ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια» υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής της Ν. Δ. κ. Γιώργος Παπανικολάου, το δικηγορικό γραφείο του οποίου βρίσκεται στην πολύπαθη οδό Μενάνδρου. «Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά αλλά μένουν πολλά προβλήματα. Η οδός Σολωμού είναι απροσπέλαστη από τους χρήστες ναρκωτικών, το ίδιο και η Τοσίτσα» συμπληρώνει ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων κ. Γιώργος Αποστολόπουλος.

«Αισθάνομαι εδώ και χρόνια ότι το κράτος με εγκατέλειψε όπως και όλους τους κατοίκους του κέντρου. Δεν τολμούσαμε να βγούμε από τα σπίτια μας το βράδυ. Ελπίζω αυτή τη φορά να μην μας κοροϊδέψουν» λέει στην «Κ» η κ. Δήμητρα Λινού, κάτοικος της οδού Πατησίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας την πρώτη εβδομάδα της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» και έως την Παρασκευή, έγιναν 6.690 προσαγωγές αλλοδαπών και από αυτούς συνελήφθησαν 1.555 άτομα, στην πλειονότητα κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στη χώρα. Παράλληλα, προσήχθησαν 172 γυναίκες από δρόμους του κέντρου για παράνομη πορνεία. Οι δέκα από αυτές είναι φορείς του ιού ΗΙV.

Ωστόσο, «δεν έχουν εξαρθρωθεί οι συμμορίες που ληστεύουν Ελληνες, τουρίστες και μετανάστες στη μέση του δρόμου. Οι χρήστες και οι έμποροι ναρκωτικών έχουν μετατρέψει σε γκέτο ολόκληρους δρόμους πέριξ της Ομόνοιας. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, παρά την επιχείρηση της αστυνομίας, μάθαμε για τουλάχιστον τρία περιστατικά ληστείας σε βάρος τουριστών. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα» σχολιάζει ο συντονιστής της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας κ. Δημ. Νικολακόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή