Τι προβλέπει το βασικό σενάριο για την εφεδρεία

Τι προβλέπει το βασικό σενάριο για την εφεδρεία

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναλλακτικά σενάρια για το εύρος και τους όρους του προγράμματος εργασιακής εφεδρείας στο οποίο προτείνεται να υπαχθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα φέρεται να έχει υποβάλει προς την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση.

Στο πρόγραμμα δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί να ενταχθούν έως και 45.000 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, σε πρώτη φάση οι προερχόμενοι από τους φορείς και τις υπηρεσίες που πρόκειται να καταργηθούν – συγχωνευθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρόταση αποτελεί επικαιροποίηση του προγράμματος που είχε παρουσιάσει κατά το παρελθόν η Νέα Δημοκρατία (τρία, έξι ή και περισσότερα έτη με το 100% των βασικών αποδοχών, πλην επιδομάτων), προσαρμοσμένο προφανώς στην οικονομική και πολιτική συγκυρία.

«Στόχος μας είναι να αποφύγουμε τις απολύσεις», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, προβάλλοντας έτσι και το διακύβευμα σε περίπτωση απόρριψης της λύσης της εφεδρείας.

Το ποσό και ο χρόνος

Το κεντρικό σενάριο που επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει τριετή εφεδρεία του πλεονάζοντος προσωπικού, στο οποίο θα καταβάλλεται περίπου το 70% των βασικών αποδοχών που λάμβανε κατά την ενεργό υπηρεσία. Η καταβολή του ποσού εφεδρείας θα δίδεται για το σύνολο της τριετίας ή έως ότου ο δικαιούχος βρει αλλού εργασία ή συνταξιοδοτηθεί, μέτρο που θεωρείται ότι μπορεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), καθώς συνιστά μείζονα βελτίωση σε σχέση με το καθεστώς που εισήγαγε ο κ. Δημ. Ρέππας. Δεν αποκλείεται, δε, στο πλαίσιο μίας πολιτικής δέσμευσης να αφεθεί ανοικτό το ενδεχόμενο παροχής περαιτέρω κάλυψης σε ειδικές ομάδες πληθυσμού που στο τέλος της τριετίας δεν θα έχουν βρει εργασία.

Η εξασφάλιση της συμφωνίας ή της ανοχής του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, της ΔΗΜΑΡ είναι η μία παράμετρος. Η άλλη, εν προκειμένω εξίσου σημαντική, είναι η αποδοχή του μέτρου από την τρόικα, στελέχη της οποίας το κρίνουν ως «γενναιόδωρο». Το Μέγαρο Μαξίμου -τον σχεδιασμό κάνει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Χρ. Λαζαρίδης- αναμένεται να αντιτάξει, προκειμένου να «περάσει» η εφεδρεία αντί των απολύσεων, όχι μόνον τον κίνδυνο μίας νέας… πλατείας Κλαυθμώνος αλλά και οικονομικές παραμέτρους που καθιστούν «συμφέρουσα» την εφεδρεία. Εν προκειμένω, η ελληνική πλευρά θα επιχειρηματολογήσει πως το κόστος της αποζημίωσης, του επιδόματος ανεργίας, αλλά και των απωλειών του Δημοσίου σε φόρο μισθωτών υπηρεσιών και εισφορές προς τα Ταμεία εξισορροπούν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος εφεδρείας.

Αν και κυβερνητικά στελέχη, με τα οποία επικοινώνησε η «Κ», επέμεναν στο σενάριο ότι οι «έφεδροι» θα εισπράττουν το 70% των αποδοχών τους, πληροφορίες θέλουν στα εναλλακτικά σενάρια που έχουν «μετρηθεί» ενόψει της συζήτησης με την τρόικα να περιλαμβάνονται και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού, ενδεχομένως στο εύρος του 55% – 65%, τα οποία πάντως δεν αποτελούν την επιθυμητή επιλογή για την κυβερνητική πλευρά.

Οικονομία και πολιτική

Με την προώθηση της εφεδρείας που παραμένει ψηλά στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου, παρά την αποστασιοποίηση του ΠΑΣΟΚ, την άρνηση της ΔΗΜΑΡ και τη διαφοροποίηση του κ. Αντ. Ρουπακιώτη και εμμέσως του κ. Αντ. Μανιτάκη, η κυβέρνηση επενδύει τόσο στην πολιτική ουσία και το μήνυμα που θα σταλεί με την υπαγωγή σε εφεδρεία σημαντικού αριθμού εργαζομένων στο Δημόσιο όσο και στην οικονομική παράμετρο του εγχειρήματος.

Αν και το άμεσο οικονομικό όφελος, με το σενάριο του 70%, δεν φαίνεται υψηλό (περί τα 250 εκατ. σε ετήσια βάση), κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η εφεδρεία προσωπικού ενισχύει τη βασιμότητα των ελληνικών θέσεων έναντι της τρόικας για το ύψος των εξοικονομήσεων που θα υπάρξουν από τις λειτουργικές δαπάνες του Δημόσιου και άρα θα γίνουν αποδεκτά μέτρα της κυβέρνησης, που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από τους πιστωτές. Εξηγούν δηλαδή ότι ο στόχος για περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, χωρίς απομάκρυνση προσωπικού, δεν έπειθε τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Κύριος στόχος, ωστόσο, μοιάζει να είναι η πολιτική παράμετρος της προσπάθειας, εφόσον αυτή ευοδωθεί, και μάλιστα χωρίς μείζονες κοινωνικές αντιδράσεις. Η ασυνήθης μέχρι σήμερα εικόνα αποχωρήσεων προσωπικού από το Δημόσιο εικάζεται ότι είναι ικανή όχι μόνον να μεταβάλει θετικά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και να αλλάξει άρδην την αντίληψη περί Δημοσίου που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία.

Αν μάλιστα, όπως είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός, προχωρήσουν η ταχεία διερεύνηση περιπτώσεων διαφθοράς στο Δημόσιο -οι αριθμοί μιλούν για πέντε χιλιάδες εκκρεμείς περιπτώσεις- και η απομάκρυνση όσων κριθούν ένοχοι, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να υποστηρίξει ότι η εξαγγελία της για ουσιαστικές τομές στο Δημόσιο -με μείζονα τη διοικητική μεταρρύθμιση, ασφαλώς- εφαρμόζεται στην πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή