Συμπληγάδες για τους τρεις τα μέτρα των 11,6 δισ.

Συμπληγάδες για τους τρεις τα μέτρα των 11,6 δισ.

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα κρίνονται όλα. Το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη, αλλά και η τύχη της τρικομματικής κυβέρνησης υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Ο «γολγοθάς» του Ελληνα πρωθυπουργού και, μαζί του, της ελληνικής οικονομίας θα ξεκινήσει στις 22 Αυγούστου, όταν ο κ. Σαμαράς θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, και θα ολοκληρωθεί, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου όταν και αναμένεται πλέον να «κλειδώσει» η απελευθέρωση της επόμενης δόσης του δανείου. Κυβερνητικό στέλεχος μιλάει χαρακτηριστικά για Συμπληγάδες που πρέπει να περάσουν οι τρεις αρχηγοί και τα κόμματά τους, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει επιτυχώς από τη Σκύλλα των εξωτερικών πιέσεων και τη Χάρυβδη των εσωτερικών αντιθέσεων, όχι μόνον της αντιπολίτευσης αλλά και των ίδιων των κυβερνητικών εταίρων.

Η σύγκρουση μεταξύ του κ. Φώτη Κουβέλη και του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, στις αρχές της εβδομάδας, για την εφεδρεία ήταν πολύ πιο οξεία από όσο έγινε γνωστό και, πάντως, αποτελεί δείγμα των δύσκολων ισορροπιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εμφανιζόταν εξοργισμένος, ο δε υπουργός Οικονομικών, για άλλη μία φορά, στα όρια αντοχής καθώς, όπως σημείωνε σε συνομιλητές του, καταβάλλει προσπάθεια να πείσει ακόμη και για τα αυτονόητα.

Αυτόν που, πάντως, μοιάζει να έχει πείσει ο κ. Στουρνάρας είναι ο πρωθυπουργός. Γι’ αυτό και ο κ. Αντ. Σαμαράς, την επομένη της σύγκρουσης με τον Φ. Κουβέλη έσπευσε να στηρίξει στην πράξη τον κ. Γ. Στουρνάρα, συμμετέχοντας σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Αλλωστε, και οι δύο εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει, πάση θυσία, τη θετική έκθεση και την εκταμίευση των δόσεων που θα δώσουν ανάσα στην οικονομία και, κυρίως, θα βγάλουν την Ελλάδα από το «στόχαστρο», αναγκάζοντας την Ευρ. Ενωση να ασχοληθεί συνολικά με το πρόβλημα του ευρωπαϊκού νότου και της Ευρωζώνης.

Οι κ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους τον τελικό κατάλογο με τα μέτρα των 11,6 δισ. περί τις 20 Αυγούστου, ενώ εντός των προσεχών 24ώρων θα παραλάβουν και από τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση τα πέντε εναλλακτικά σενάρια για συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ. Δεδομένου ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν μοιάζουν διατεθειμένοι να… αποσταθεροποιήσουν -πολλώ δε μάλλον να «ρίξουν»- την κυβέρνηση και με το Μαξίμου να διαμηνύει ότι «είναι ο πρωθυπουργός που θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη» δεν μπορεί να αποκλεισθεί κάποιας μορφής συμφωνία, ακόμη και για το ζήτημα της εφεδρείας.

Τι θα γίνει στη Βουλή

Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να προεξοφλήσει αν αυτή η συμφωνία κορυφής θα αποδειχθεί αρκετή για την χωρίς κλυδωνισμούς έγκριση του νέου πακέτου από τη Βουλή, πιθανότατα το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου. Με τους πιστωτές να θέτουν ως προϋπόθεση την ψήφιση των μέτρων για την εκταμίευση των χρημάτων και με νωπές τις μνήμες από την αντίστοιχη ψηφοφορία του περασμένου Φεβρουαρίου που -παρά το δέλεαρ του «κουρέματος» του χρέους- άφησε βαριές πληγές σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος. Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι -μπροστά στο μέγεθος του διακυβεύματος- η κυβέρνηση θα περάσει επιτυχώς ή πάντως χωρίς μεγάλες απώλειες τη δοκιμασία. Θεωρούν πως τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση ουδείς θα αναλάβει το κόστος να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση και τη χώρα, ενδεχομένως αυτομάτως, στη δραχμή.

Για να απαντηθούν, ωστόσο, τα εσωτερικά πολιτικά ερωτήματα θα έχει προηγηθεί μία δύσκολη διαπραγμάτευση σε διεθνές επίπεδο. Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση με τον κ. Γιουνκέρ, αναμένεται να μεταβεί σε Βερολίνο και Παρίσι (24 – 25 Αυγούστου) για συναντήσεις με τους Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, ενώ θα επιδιώξει και ραντεβού με τους Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι. Σε αυτόν τον κύκλο επαφών πρώτος στόχος είναι να «κλειδώσει» η θετική έκθεση της τρόικας, άρα και η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, δίχως το αίτημα της επιμήκυνσης να απουσιάζει από την ατζέντα Σαμαρά. Μείζων στόχος του πρωθυπουργού είναι στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου ο κ. Γ. Στουρνάρας να πάρει ένα πρώτο «πράσινο φως». Μόνον τότε θα υπάρξει επίσημη παρουσίαση των μέτρων, αλλά και δηλώσεις του πρωθυπουργού για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που κανονικά θα γίνονταν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή