Συνεννόηση και με τα Τίρανα για τον αγωγό

Συνεννόηση και με τα Τίρανα για τον αγωγό

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνει η Αθήνα τις κινήσεις της, προκειμένου να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η απαραίτητη διπλωματική προεργασία και να ξεπερασθούν τα όποια εμπόδια για την ολοκλήρωση των αναγκαίων διακρατικών συμφωνιών, που θα καταστήσουν πραγματοποιήσιμο το έργο του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP). Ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος είχε προχθές τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του Εντμοντ Παναρίτι, στον οποίο απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα. Η επίσκεψη του Αλβανού ΥΠΕΞ τοποθετείται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Στο επίκεντρό της θα βρεθεί η συζήτηση για τον ΤΑΡ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο αγωγός θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε τη Ρώμη και, από κοινού με τον Ιταλό ομόλογό του Τζούλιο Τέρτσι εξέφρασαν την πολιτική βούληση των δύο χωρών να στηρίξουν το έργο.

Προϋπόθεση για μια παρόμοια κοινή ανακοίνωση Ελλάδας – Αλβανίας και φυσικά για την υπογραφή της αναγκαίας διακρατικής συμφωνίας είναι η αποκατάσταση θετικού κλίματος στις διμερείς σχέσεις, που τα τελευταία χρόνια έχουν επιβαρυνθεί. Βασική διεκδίκηση της Αθήνας είναι να ξεπαγώσει η συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, η οποία εκκρεμεί από το 2009, έπειτα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλβανίας.

Ολα αυτά θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Παναρίτι στη χώρα μας. Η Αλβανία επενδύει πολύ στην κατασκευή του ΤΑΡ, καθώς είναι η μοναδική ευκαιρία της χώρας να μπει στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη, ενώ η προοπτική διακλαδώσεων του αγωγού θα αναβαθμίσει τον ρόλο της και στα Βαλκάνια. Εφ’ όσον από την επίσκεψη Παναρίτι προκύψουν θετικά δείγματα, το επόμενο βήμα θα είναι τριμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή Ελλάδας – Ιταλίας – Αλβανίας, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα κοινής στήριξης του έργου προς την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, εν όψει της τελικής απόφασης για την επιλογή αγωγού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή