Καθοριστικός ο Σεπτέμβριος για την Ελλάδα

Καθοριστικός ο Σεπτέμβριος για την Ελλάδα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δραματικοί τόνοι που εκπέμπει ο πρωθυπουργός τα τελευταία εικοσιτετράωρα απηχούν πλήρως το κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων του κ. Αντώνη Σαμαρά με τους Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, και κυρίως εν αναμονή της οριστικοποίησης του πακέτου των 11,6 δισ. ευρώ, από την έγκριση του οποίου από την τρόικα εξαρτάται άμεσα η καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά και η γενικότερη στάση των δανειστών έναντι της Ελλάδας. Ο κ. Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες χαρακτηρίζουν τον Σεπτέμβριο εξαιρετικά κρίσιμο και αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτή τη φορά η απειλή εξόδου της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ είναι πραγματική και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Οι τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού εμφανίζουν τον κ. Σαμαρά απολύτως αποφασισμένο να υλοποιήσει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη σωτηρία της χώρας, ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους που θα προκύψει για την κυβέρνηση και για τον ίδιο. «Θα τα παίξει όλα για όλα για να σώσει τη χώρα από τον γκρεμό» λένε χαρακτηριστικά. Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα συνδέουν άμεσα την επιφυλακτικότητα του πρωθυπουργού να συγκαλέσει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν από τα ταξίδια του σε Βερολίνο και Παρίσι με τη βούλησή του να αποφευχθεί κάθε αφορμή για δυσμενή σχόλια εναντίον της χώρας εκ μέρους των δανειστών. Αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί ότι ο κ. Σαμαράς είναι διατεθειμένος να εξασφαλίσει πάση θυσία μία ευμενή έκθεση για την Ελλάδα από την τρόικα, διότι τη θεωρεί αναγκαία όχι μόνο για την εκταμίευση της επόμενης μεγάλης δόσης, αλλά και για την έκβαση της προσπάθειας που θα ξεκινήσει η Αθήνα για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Τυπικά, η οριστικοποίηση των μέτρων που θα περιλαμβάνει το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα. Ο κ. Σαμαράς, ωστόσο, έχει καθημερινή τηλεφωνική διαβούλευση με τους υπουργούς του και κυρίως με το οικονομικό επιτελείο και τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης, που επεξεργάζονται όλα τα εναλλακτικά σενάρια, αλλά και με τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που θα κληθούν να προσυπογράψουν το πακέτο.

Εφεδρεία, ασφαλιστικό

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα επιτελεία των αρμόδιων υπουργών, τα περιθώρια ελιγμών στη διαμόρφωση του τελικού πακέτου είναι εξαιρετικά περιορισμένα και κανένα από τα εναλλακτικά σενάρια δεν περιλαμβάνει «ανακουφιστικές» επιλογές. Από τις μέχρι σήμερα διαβουλεύσεις προκύπτει ότι τα μεγαλύτερα αγκάθια παραμένουν το ζήτημα της εφεδρείας και το ασφαλιστικό. Στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου προβλέπεται ότι η εφεδρεία θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η εξίσωση στο ασφαλιστικό. Το μέγεθος των προβλημάτων διαφάνηκε από την απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση να ανακαλέσει από τις διακοπές τους τα στελέχη της αναλογιστικής αρχής για την αναζήτηση εναλλακτικών σεναρίων. Αυτή τη στιγμή η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι το μαχαίρι να φτάσει μέχρι και τις συντάξεις των 700 ευρώ, αλλά με χαμηλό ποσοστό της τάξεως του 2% στο πρώτο κλιμάκιο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, το πακέτο θα πρέπει να έχει κλείσει πριν από την άφιξη του προέδρου του Eurogroup κ. Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ στην Αθήνα την άλλη Τετάρτη, 22 Αυγούστου. Ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του θεωρούν κρίσιμης σημασίας τη συνάντηση με τον κ. Γιουνκέρ, καθώς θα προηγηθεί των τετ α τετ συζητήσεων του πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ και θα εκπέμψει ένα πρώτο σήμα των προθέσεων που έχουν οι εταίροι μας έναντι της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή