ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι ευκαιρία για μία νέα αρχή

Ολο και πιο πιθανή είναι η ελληνική χρεοκοπία, σύμφωνα με τον σχολιαστή της ιστοσελίδας του Spiegel Στέφαν Κάιζερ, πρώην αναλυτή των FTDeutschland, ο οποίος θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή είναι η μοναδική διέξοδος τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρωζώνη. Σε επικοινωνία της «Κ» με τον συντάκτη του επίμαχου άρθρου, ο Κάιζερ διευκρινίζει ότι απηχεί αμιγώς προσωπικές του απόψεις και πως δεν γνωρίζει αν αυτές συμμερίζονται και Γερμανοί πολιτικοί. «Ελπίζω να μην έτυχε υπερβολικά αρνητικής υποδοχής το σχόλιό μου. Απλώς πιστεύω ότι μια αναδιάρθρωση του χρέους είναι η ιδανική λύση για τη χώρα. Μόνο έτσι θα είχε την ευκαιρία για μια πραγματικά νέα αρχή», εξηγεί.

Σχολιάζοντας το αίτημα της Αθήνας για επιμήκυνση ο Κάιζερ αναφέρει στο άρθρο του: «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλώς περισσότερο χρόνο, αλλά και περισσότερα χρήματα. Και οι μέχρι πρότινος πιστωτές, ειδικά οι μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, δεν θέλουν να δώσουν άλλα χρήματα στη χώρα. Πολιτικά η στάση αυτή είναι δικαιολογημένη. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα άκουγε η Αγκελα Μέρκελ σε περίπτωση που παρουσίαζε στη γερμανική Βουλή ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι δικοί της βουλευτές θα την έδιωχναν πιθανότατα από το κτίριο». «Ωστόσο η ίδια η καγκελάριος εγκλωβίστηκε στη θέση αυτή. Υπεραμύνθηκε αδιάλλακτα της άποψης ότι τα προβλήματα των νοτιοευρωπαϊκών χωρών μπορούν να λυθούν μόνο μέσα από σκληρή λιτότητα και πως οι Ελληνες δεν έχουν την απαραίτητη βούληση γι’ αυτό. Τώρα δεν μπορεί να αποκλίνει από αυτήν την ερμηνεία της κρίσης», συνεχίζει ο συντάκτης.

Ο Στέφαν Κάιζερ ασκεί οξεία κριτική στην καγκελάριο: «Αν η Μέρκελ και η παρέα της είχαν κάποια στιγμή στο μυαλό τους να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία, τότε απέτυχαν. Τα δραστικά μέτρα επιδείνωσαν την οικονομική κρίση και εκτόξευσαν περαιτέρω το χρέος. Παρ’ όλα αυτά οι πιστωτές επέμειναν στην ίδια πορεία, ακόμη και όταν ήταν σαφές ποια θα είναι η κατάληξη. Προφανώς τώρα ήρθε το τέλος αυτής της πολιτικής. Ούτε οι ευρωπαϊκές χώρες ούτε το ΔΝΤ μπορούν να διαθέσουν νέα βοήθεια στην Ελλάδα χωρίς να χάσουν την αξιοπιστία τους. Κατά συνέπεια, αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει», γράφει.

«Προς το παρόν οι Ευρωπαίοι φοβούνται αυτήν την εξέλιξη, ίσως επειδή δεν έχει τεθεί σε λειτουργία ακόμη ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, ο οποίος θα μπορούσε να αποκρούσει τις οικονομικές συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος. «Μια ελληνική χρεοκοπία θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή, ακόμη και τώρα. Μόνο για τη Γερμανία οι εκτιμήσεις τοποθετούν το κόστος στα 80 δισ. ευρώ. Για να μην αυξηθεί κι άλλο το ποσό αυτό, θα ήταν σωστό να δοθεί ένα τέλος. Οσο απρόβλεπτες κι αν είναι οι συνέπειες, η χρεοκοπία μοιάζει πλέον η μοναδική εναλλακτική προκειμένου να επιλυθεί η τρέχουσα κατάσταση. Η Ελλάδα θα μπορούσε έτσι να ξεφορτωθεί το χρέος της και να αποκτήσει την ευκαιρία για μία νέα αρχή, είτε εντός είτε εκτός ευρώ. Και οι πιστωτές σε Βερολίνο και Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αποδεσμευτούν από τη δίνη απειλών και πακέτων διάσωσης, στην οποία οδηγήθηκαν με δική τους ευθύνη» καταλήγει ο Γερμανός δημοσιογράφος στο άρθρο του.

«Η αναδιάρθρωση δεν είναι τίποτα άλλο από χρεοκοπία και αν το διατυπώναμε θετικά θα μπορούσαμε να το πούμε και ανακούφιση από το χρέος. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς αλλιώς μπορεί να εξυγιανθεί οικονομικά η Ελλάδα, με δεδομένη τη συσσώρευση αυτού του υπέρογκου χρέους. Η χρεοκοπία περισσότερο θα βοηθούσε τη χώρα παρά θα έβλαπτε. Οσο για το Grexit, εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει. Εγώ είμαι απολύτως αντίθετος στην εξώθηση της χώρας εκτός Ευρωζώνης» λέει ο δημοσιογράφος στην «Κ».