ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμμένει η Μέρκελ σε δημοσιονομική πειθαρχία

Την πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας υπέδειξε εκ νέου χθες, ως την καταλληλότερη για τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Την ίδια στιγμή στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, που τάχθηκε υπέρ του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση, αναλάμβανε την πρωτοβουλία όλοι οι εν ζωή διατελέσαντες υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας να δηλώσουν την προσήλωσή τους στις αξίες της Ευρώπης. Επιπλέον, ένθερμος υποστηρικτής της Ελλάδας εμφανίστηκε ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενώ αντιθέτως ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ επανήλθε με επιθετικές δηλώσεις.

Η κ. Μέρκελ εγκωμίασε τον Καναδά, όπου βρισκόταν σε επίσκεψη επίσκεψη, επειδή είναι μία χώρα που «δεν ζει με δανεικά χρήματα», και τόνισε πως θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την Ευρώπη.

Στην αντιμετώπιση του κινδύνου από τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό στη Γερμανία αποσκοπούσε, από την άλλη, η πρωτοβουλία του κ. Βεστερβέλε. Ο τελευταίος προγραμματίζει κοινή εμφάνιση με τους προκατόχους του Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, Κλάους Κίνκελ, Γιόσκα Φίσερ και Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγιερ, με σύνθημα «Εμείς για την Ευρώπη» προκειμένου να προειδοποιήσει για μία ενδεχόμενη απομάκρυνση από την Ε.Ε. Ωστόσο ο κ. Φίσερ απέρριψε την πρόσκληση. Σε συνέντευξή του στο Spiegel ο κ. Βεστερβέλε τόνισε την ανάγκη «να αναπληρωθεί ο χρόνος που χάθηκε με την προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα». Δεν διευκρίνισε πόσος χρόνος πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα, αλλά υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί».

Ο κ. Σρέντερ κάλεσε τους Γερμανούς και κυρίως τους πολιτικούς της χώρας του να «σταματήσουν τη ρητορική κατά της Ελλάδας» και προειδοποίησε πως «αν αφήσουμε τώρα κάποιον στην τύχη του, την Ελλάδα για παράδειγμα, τότε οι κερδοσκόποι θα θέσουν στο στόχαστρό τους τον επόμενο». Παράλληλα υπενθύμισε πως «η Ευρώπη χρωστάει πολλά στην Ελλάδα», ενώ τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης. Υποστήριξε, επίσης, πως «η Γερμανία θα μπορούσε να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους», ενώ τόνισε πως «οι πλούσιοι Ελληνες πρέπει να πληρώσουν τους φόρους τους και το πολιτικό σύστημα να διασφαλίσει πως θα συλλέγονται οι φόροι». Ζήτησε, τέλος, να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη και χαρακτήρισε «εφικτή» την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με οποιαδήποτε εναλλακτική.

Οποιαδήποτε αναδιαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις απέρριψε εξάλλου ο κ. Ρέσλερ. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και τόνισε πως «δεν υπάρχουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις». Υπογράμμισε επίσης πως «είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να δώσουμε νέο πακέτο για την Ελλάδα». Σε άλλη συνέντευξή του στο Spiegel ζήτησε την «απομόνωση» στελεχών του βαυαρικού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που έχουν ζητήσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Δεν παρέλειψε πάντως να τονίσει ότι η Γερμανία «δεν θέλει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά θα μπορούσε να αντέξει τις συνέπειες» και να υπενθυμίσει πως «η εμπειρία μας ήταν αποκαρδιωτική».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, δήλωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί σενάριο που επεξεργάζεται η Κομισιόν.