ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αντίμετρα» Λυκουρέντζου σε φαρμακοποιούς

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους φαρμακοποιούς να μην προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις τους, καθώς θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει «αντίμετρα», απέστειλε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, τονίζοντας χαρακτηριστικά «δεν εκβιάζομαι». Την ίδια στιγμή, χωρίς δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη μένουν όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι, καθώς μέρα με την ημέρα διευρύνεται ο κατάλογος των φαρμακευτικών συλλόγων που προχωρούν σε αναστολή της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση αποπληρωμής των οφειλών του οργανισμού. Ηδη σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι φαρμακοποιοί Φλώρινας, Εύβοιας, Κρήτης, Μαγνησίας, Κορίνθου, Κυκλάδων, Γρεβενών και Αργολίδας, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν την αναστολή της πίστωσης και οι φαρμακοποιοί Κοζάνης, Κέρκυρας και Ροδόπης. Καθολική αναστολή στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έχει εισηγηθεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου.

Χθες ο κ. Λυκουρέντζος μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή (ΑΝΤ1) ξεκαθάρισε ότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά να εξοφληθούν τις επόμενες ημέρες προοδευτικά οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ, με βάση τις εισροές πόρων από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν ο ΕΟΠΥΥ έχει καταβάλει ποσό ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ ως μέρος των οφειλών του προς τους φαρμακοποιούς για συνταγές που εκτελέστηκαν τον Μάιο, ενώ χρωστάει για τον συγκεκριμένο μήνα επιπλέον 117 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε ότι ο ίδιος έχει επιδείξει «εξαιρετική ευαισθησία στην εξόφληση των φαρμακοποιών, για να μη στερηθούν οι ασθενείς τα αναγκαία φάρμακά τους» και υπενθύμισε ότι οι φαρμακοποιοί «πληρώνονται κατά προτεραιότητα και έχουν αδικηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση οι φυσιοθεραπευτές, τα διαγνωστικά κέντρα, τα κέντρα αποκατάστασης».

Συνολικά 4.717.000 συνταγές

«Ως πολιτικός, ως άνθρωπος δεν έχω εκβιάσει ποτέ και γι’ αυτόν τον λόγο δεν εκβιάζομαι. Εχω στη διάθεσή μου όλα τα εργαλεία πολιτικής τα οποία έχουν ψηφιστεί και αποτελούν νόμο του κράτους και σας βεβαιώνω ότι θα τα εφαρμόσω εφεξής με αυστηρότητα και επιμέλεια» τόνισε ο υπουργός, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει τα «αντίμετρα» που δύναται να χρησιμοποιήσει και περιορίστηκε στο εξής: «Η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη και δεν μπορεί κανείς, επειδή πράγματι θίγονται τα όποια συμφέροντά του, να επιχειρεί τέτοιου είδους εκβιασμούς στην πολιτεία μέσω των ασθενών».

Ο κ. Λυκουρέντζος αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα του όγκου των ιατρικών συνταγών στην Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τον προηγούμενο μήνα γράφηκαν συνολικά 4.717.000 συνταγές, με δαπάνη που υπερβαίνει τα 240 εκατομμύρια ευρώ. Και αναρωτήθηκε: «Μήπως έχει χαθεί το μέτρο;».