Κλίμα αβεβαιότητας σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Κλίμα αβεβαιότητας σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα εσωτερικά μέτωπά τους ενεργά, εν αναμονή της εξειδίκευσης του τελικού πακέτου των μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ, βρίσκονται οι πρόεδροι των δύο κομμάτων που μαζί με τη Ν.Δ. συμπληρώνουν τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι ρευστές και ούτε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ούτε ο κ. Φώτης Κουβέλης μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα πείσουν τους βουλευτές τους να εγκρίνουν τα νέα μέτρα, τα οποία κατά πάσα βεβαιότητα θα περιέχουν και οριζόντιες περικοπές σε εισοδήματα. Στο ΠΑΣΟΚ έχει ήδη εκδηλώσει δημοσίως την άρνησή του και μάλιστα προ αρκετών ημερών ο κ. Κ. Σκανδαλίδης. Η διαφοροποίηση του κ. Σκανδαλίδη έχει βαρύνουσα σημασία, διότι προέρχεται από τον μοναδικό εκ των προβεβλημένων στελεχών που είχε υποστηρίξει τον κ. Βενιζέλο εμπράκτως στην ενδοκομματική κούρσα.

Ωστόσο, το κυριότερο πρόβλημα του κ. Βενιζέλου εντοπίζεται στην ύπαρξη μιας διόλου ευκαταφρόνητης μερίδας της Κ.Ο. που θεωρεί ότι ακόμη και αυτή η αναιμική (από πλευράς υπουργικής εκπροσώπησης) συμμετοχή στην κυβέρνηση είναι μεγάλη για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα έπρεπε να παραμείνει εκτός, επιχειρώντας την ανασυγκρότησή του μακριά από τη φθορά. Στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει επανειλημμένως την άποψη ότι τα οριζόντια μέτρα πρέπει να αποφευχθούν.

Πέραν τούτου στην Ιπποκράτους θεωρούν βέβαιο ότι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, έχοντας ήδη μακρά εμπειρία έγκρισης δύσκολων μέτρων, δεν θα παρουσιάσει τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν η Ν.Δ. και, κυρίως, η ΔΗΜΑΡ που δεν έχουν δεχθεί αντίστοιχες πιέσεις. Και τονίζουν ιδιαιτέρως την περίπτωση της διαγραφής του κ. Ν. Νικολόπουλου, κίνηση την οποία θεωρούν ως προειδοποιητική από μέρους του πρωθυπουργού, έναντι κάθε βουλευτή που θα θελήσει να καταψηφίσει τα μέτρα. Την ίδια στιγμή, έστω και σε θέματα «χαμηλής πτήσης», το ΠΑΣΟΚ ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση. Τελευταίο παράδειγμα ήταν η χθεσινή πολύ επιθετική ανακοίνωση των κ. Ι. Μανιάτη και Β. Κεγκέρογλου για την εκ νέου υπαγωγή της Γ.Γ. Δασών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (από το Περιβάλλοντος που είχε υπαχθεί επί των κυβερνήσεων του κ. Γ. Παπανδρέου).

Στη ΔΗΜΑΡ

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τον κ. Φ. Κουβέλη, ο οποίος καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη ρητορική του επιλογή περί αποφυγής μέτρων όπως η εφεδρεία και οι οριζόντες περικοπές στο πνεύμα της προγραμματικής συμφωνίας και της στήριξης της κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ταμειακού κενού για την Ελλάδα στους επόμενους μήνες. Στη ΔΗΜΑΡ οι δύο βουλευτές που έχουν προειδοποιήσει δημοσίως ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης από το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας είναι οι κ. Οδ. Βουδούρης και Ι. Μιχελογιαννάκης. Ο τελευταίος μάλιστα φθάνει στο σημείο να κρίνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποφύγει τη χρεοκοπία, κάτι που προφανώς δεν εναρμονίζεται με τη ρητορική βουλευτή ο οποίος στηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία. Η τελική στάση τόσο των δύο βουλευτών όσο και της ΔΗΜΑΡ συνολικότερα θα κριθεί από τον οριστικοποιημένο κατάλογο των μέτρων, που δεν αναμένεται πριν από το τέλος του Αυγούστου, λίγο πριν από την άφιξη της τρόικας στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή