Ούτε επίκειται ούτε είναι διαχειρίσιμη η Grexit, εκτιμά η Credit Suisse

Ούτε επίκειται ούτε είναι διαχειρίσιμη η Grexit, εκτιμά η Credit Suisse

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν επίκειται αλλά ούτε και μπορεί να θεωρείται αντιμετωπίσιμη, εκτιμά η Credit Suisse, αν και διατηρεί τις επιφυλάξεις της για τις προπτικές της χώρας μας το επόμενο διάστημα των έξι έως και δώδεκα μηνών. Σε ανάλογο μήκος κύματος, η Goldman Sachs αντικρούει τα περί χρεοκοπίας σενάρια, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα διαθέτει τους αναγκαίους πόρους από το υφιστάμενο πακέτο διάσωσης για να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της. Οπότε με τα εργαλεία αυτά στα χέρια της θα απέτρεπε την πιθανότητα μιας συστημικής κατάρρευσης τουλάχιστον έως τα τέλη του 2014. Με την αρωγή της ΕΚΤ θα κάλυπτε τις υποχρεώσεις της έως και το 2015, ενώ το 2016 θα χρειαζόταν περιορισμένη επιπλέον βοήθεια 38 δισ. ευρώ μόνο, όπως κρίνει η Goldman.

Ειδικότερα, στην έκθεσή της για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της η ελβετική τράπεζα Credit Suisse επισημαίνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει σημαντική για τους Ευρωπαίους επενδυτές, με τις ευρωπαϊκές αγορές επιτοκίων ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες στα τεκταινόμενα στη χώρα μας. Αναφερόμενη στην Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τονίζει πως πλέον βρίσκεται σε καλύτερη θέση να δράσει, προβαίνοντας σε αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ώστε να αντιμετωπίσει τις όποιες ανησυχίες για το θέμα της προτεραιότητας αποπληρωμής τους. Επιπλέον, εκφράζει την αντίθεσή της σε δηλώσεις πολιτικών παραγόντων της Γερμανίας, σύμφωνα με τους οποίους μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι διαχειρίσιμη. Τα όσα συμβαίνουν στην Ισπανία, κατά την Credit Suisse, απλώς τονίζουν τους κινδύνους, ενώ εάν εξερχόταν η Ελλάδα οι επιπτώσεις θα ήταν δύσκολο να περιοριστούν στην Ευρωζώνη. Πάντως, με ορίζοντα 6 – 12 μηνών η κατάσταση στη χώρα μας δεν κρίνεται βιώσιμη και απαιτείται διευθέτησή της με παροχή επιπρόσθετης βοήθειας. Εξ ου και θεωρεί μείζονος σημασίας την έκθεση της τρόικας.

Κατά την Goldman Sachs, η χώρα λαμβάνει επαρκή κεφάλαια από το υπάρχον πρόγραμμα στήριξης, ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να αποφύγει τη διάλυση έως το 2014. Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός οίκος υπογραμμίζει πως αυτή η εκτίμησή του ισχύει ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα δεν θα έχει έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ούτε θα κατορθώσει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα. Αναφερόμενη στην ΕΚΤ, η Goldman Sachs επισήμανε πως εάν λάβει την απόφαση να αντικαταστήσει ορισμένα από τα ομόλογα τα οποία διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της με νέα μεγαλύτερης διάρκειας, τότε θα αποδεσμευθούν πόροι για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μέχρι τα τέλη του 2015. Με ορίζοντα, πάντως, το 2016 και για να μπορέσει να αντέξει και να επιβιώσει η χώρα, θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια, αλλά αυτά θα είναι μόνο 38 δισ. ευρώ, καταλήγει η Goldman Sachs στην έκθεσή της.

Πάντως, για να λάβει την υπάρχουσα βοήθεια πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ, Μίκαελ Φουξ, επανέλαβε για μία ακόμα φορά πως «είναι σημαντικό να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της, ώστε να λάβει την επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας». Εξέφρασε δε την ελπίδα για θετική αξιολόγηση της τρόικας, ειδάλλως τόσο η Γερμανία όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει μέτρα, ώστε να προστατευθούν από πιθανούς κινδύνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή