«Να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα διάλυσης»

«Να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα διάλυσης»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάστωση προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις υπουργών της Φινλανδίας για το μέλλον του ευρώ και τις προθέσεις τους ως προς το κοινό νόμισμα. Την «100% προσήλωση» του Ελσίνκι σε αυτό αναγκάστηκε να διαβεβαιώσει ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αλεξάντερ Στουμπ, λίγο μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Telegraph, όπου ο ομόλογός του των Εξωτερικών, Ερκι Τουομιόγια, δήλωνε κατηγορηματικά πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε ανοιχτά την πιθανότητα διάλυσης». Ο κ. Στουμπ αποσαφήνισε ότι οι «εικασίες» του κ. Τουομιόγια «δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση της κυβέρνησης». Ωστόσο, αργότερα, ο ίδιος ο κ. Τουομιόγια επανήλθε με νέα δήλωση, ότι «κανείς, ούτε οι ευρωσκεπτικιστές, πόσω μάλλον η κυβέρνηση, δεν εύχεται τη διάλυση του ευρώ, πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι». Και άσκησε κριτική στην εφημερίδα για την επιλογή του τίτλου («Η Φινλανδία προετοιμάζεται για διάλυση της Ευρωζώνης»), η οποία είναι πιθανό να «παρέσυρε» το πρακτορείο Reuters, που απέδωσε σε εκείνον δηλώσεις του ηγέτη των ευρωσκεπτικιστών Αληθινών Φινλανδών, Τίμο Σόινι. Βάσει αυτών, το ευρώ είναι ένας «νομισματικός ζουρλομανδίας» που «κάνει εκατομμύρια δυστυχισμένους και καταστρέφει το μέλλον της Ευρώπης», επομένως «είναι ζήτημα χρόνου» να καταρτισθούν «κανόνες αποχώρησης από το ευρώ, είτε για τον Νότο είτε για τον Βορρά».

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει η Daily Telegraph, η παρέμβαση του κ. Τουομιόγια είναι η πιο ξεκάθαρη προειδοποίηση που έχει απευθύνει ώς σήμερα υψηλός αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Ο βετεράνος Φινλανδός υπουργός είναι μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του δεύτερου μεγαλύτερου από τα έξι που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού. Ο υπουργός παραδέχθηκε πως «όλοι συμφωνούν ότι μια διάλυση θα κόστιζε περισσότερο βραχυ-μεσοπρόθεσμα από όσο η διαχείριση της κρίσης». Ωστόσο, ομολόγησε ότι οι Φινλανδοί αξιωματούχοι έχουν καταρτίσει «ένα επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο». Ο κ. Τουομιόγια εξέφρασε την άποψη ότι «διάλυση του ευρώ δεν σημαίνει και τέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντιθέτως, θα μπορούσε να βοηθήσει την Ε.Ε. να λειτουργήσει καλύτερα». Ας σημειωθεί ότι το σχόλιο απηχεί τη δήλωση που έκανε στις αρχές Ιουλίου η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιούτα Ουρπιλάινεν, πως το Ελσίνκι «δεν κρέμεται από το ευρώ».

Ο Φινλανδός αξιωματούχος έκανε μνεία στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «εξαρτάται από τους Ελληνες αν θέλουν να μείνουν στο ευρώ. Δεν μπορούμε να διώξουμε την Ελλάδα. Μπορούμε να διακόψουμε τον δανεισμό, κάτι που θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών. Τότε θα μπορούσαμε να εικάσουμε αν αυτό θα συνεπαγόταν έξοδο από το ευρώ». Ο κ. Στουμπ διαβεβαίωσε αργότερα ότι η Φινλανδία θα βοηθήσει άλλα κράτη-μέλη με οικονομικά προβλήματα, με αντάλλαγμα την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.

Ομως, την ίδια ώρα, «λάδι στη φωτιά» έριχνε ο αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίκαελ Σπιντελέγκερ. Στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Kurier απεφάνθη πως οι χώρες που αθετούν τις οικονομικές δεσμεύσεις τους πρέπει να «αποβάλλονται από τη νομισματική ένωση» και πρόσθεσε, χωρίς πάντως να αναφερθεί ονομαστικά στην Ελλάδα, ότι «αν υπήρχε τέτοιος κανόνας, θα είχαν ήδη επιβληθεί οι συνέπειες». Η πρόταση του ηγέτη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες προκάλεσε την αντίδραση του Αυστριακού καγκελαρίου και ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, που προειδοποίησε αργότερα για διάλυση της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας πως οι συνέπειες μιας αποπομπής θα υπερτερούσαν των πλεονεκτημάτων για κάποιες χώρες και πως ο ίδιος δεν μπορεί να επικροτήσει την πρόταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή