Σκηνικό ρευστότητας στην Ευρωζώνη για την Ελλάδα

Σκηνικό ρευστότητας στην Ευρωζώνη για την Ελλάδα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα αβεβαιότητας για τη συνολική κατάσταση στην Ευρωζώνη, κλιμακώνονται στο εσωτερικό της Ευρώπης οι συζητήσεις για την τύχη της Ελλάδας εν όψει των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, αλλά και της έκθεσης της τρόικας. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που φθάνουν από το εξωτερικό είναι συγκεχυμένες και αποδίδουν με σχεδόν ανάγλυφο τρόπο τη ρευστότητα η οποία υφίσταται και στις ευρωπαϊκές ηγεσίες περί της στάσης που θα πρέπει να τηρηθεί έναντι της Ελλάδας. Σύμφωνα με κάποιες πηγές η Γερμανίδα καγκελάριος έχει αποφασίσει να διευκολύνει την Ελλάδα. Αντιθέτως, άλλες πηγές εκτιμούν ότι θα είναι ψυχρή και άκαμπτη έναντι του Ελληνα πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, ενθαρρυντικές για το αποτέλεσμα της επίσκεψης Σαμαρά στο Βερολίνο είναι οι πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η κ. Αγκελα Μέρκελ διάκειται θετικά έναντι του ενδεχομένου να χαλαρώσουν οι όροι της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το Bloomberg επικαλείται πληροφορίες τις οποίες άντλησε από δύο Γερμανούς βουλευτές, τους κ. Κλάους Πέτερ Βιλς και Φρανκ Σέφλερ (και οι δύο, παρότι ανήκουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, έχουν καταψηφίσει κάθε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έθεσε η κ. Μέρκελ προς έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο). Σύμφωνα με τον κ. Βιλς (μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της κ. Μέρκελ) «η επίσημη γραμμή είναι να παραμείνουμε αυστηροί» έναντι της Ελλάδος, «αλλά την ίδια στιγμή ορισμένοι έχουν αναλάβει να διερευνήσουν πώς μπορεί αυτή η σκληρή γραμμή να εγκαταλειφθεί». Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο κ. Σέφλερ των Ελεύθερων Δημοκρατών. Ο κ. Σέφλερ εκτιμά ότι πιθανότατα η κ. Μέρκελ θα αναζητήσει έναν συμβιβασμό με τον κ. Σαμαρά, προκειμένου να διασώσουν και οι δύο την αξιοπιστία τους.

Εντελώς διαφορετικές πληροφορίες δημοσιεύουν οι Financial Times Deutschland, οι οποίοι εκτιμούν ότι η στάση της κ. Μέρκελ έναντι του κ. Σαμαρά θα είναι αρνητική, στη σκληρή ρητορική γραμμή που έχει υιοθετήσει και δημοσίως. «Η υποδοχή θα είναι πανηγυρική και όμως ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια δυσάρεστη επίσκεψη. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα χαιρετήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό την επόμενη Παρασκευή και μάλιστα με στρατιωτικές τιμές. Ωστόσο, η συζήτηση που θα ακολουθήσει στο γεύμα θα είναι ψυχρή», αναφέρεται ενδεικτικά στο δημοσίευμα. Οι FTD αναπαράγουν αυτή την πληροφορία, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη και εκτεταμένη αναφορά στη σύνδεση που υφίσταται ανάμεσα στις αποφάσεις της κ. Μέρκελ για την Ελλάδα και στο προεκλογικό σκηνικό που διαμορφώνεται πλέον στο εσωτερικό της Γερμανίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια κοινοβουλευτική ήττα της κ. Μέρκελ σε πιθανή επιμήκυνση της βοήθειας στην Ελλάδα «θα αποτελούσε την έξοδο στον ούτως ή άλλως εξαντλημένο κυβερντητικό της συνασπισμό».

Ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ

Η ανησυχία για τις δυνατότητες της Αθήνας δεν περιορίζεται στη Γερμανία, αλλά διαχέεται και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Ενδεικτική είναι και η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, ο οποίος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, εκτίμησε ότι «η Ελλάδα παραμένει ένα ρίσκο παρά την πρόοδο που σημειώνει». Ο κ. Ντε Γιάγκερ τόνισε πάντως πως δεν επιθυμεί να σχολιάσει τα περί «εξόδου χώρας από το ευρώ ή διάλυσης της Ευρωζώνης», επισημαίνοντας ότι η Ολλανδία εστιάζει τις δυνάμεις της στη διατήρηση της ενιαίας και άθικτης Ευρωζώνης. «Επωφεληθήκαμε σημαντικά από την Ευρώπη και την ενιαία αγορά», κατέληξε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Ντε Γιάγκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή