Στον εισαγγελέα λίστα συνταξιούχων «μαϊμού»

Στον εισαγγελέα λίστα συνταξιούχων «μαϊμού»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σωρεία στοιχείων για συνταξιούχους «μαϊμού» από όλη την Ελλάδα συρρέουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, με αφορμή την περίπτωση της Ζακύνθου όπου εντοπίστηκαν 61 τυφλοί με δίπλωμα οδήγησης!

Χθες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απέστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ψηφιακό δίσκο με 1.014 ονόματα συνταξιούχων του ΟΓΑ, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν στην τελευταία απογραφή, γεγονός που καθιστά το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα «ύποπτο».

Αμεσα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναμένεται να ξεκινήσει τον έλεγχο καθενός από τους 1.014 δικαιούχους και τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα διαβιβαστούν στις αρμόδιες εισαγγελίες της Ελλάδας για να σχηματιστούν δικογραφίες σε βάρος όσων εντοπιστούν να μη δικαιούνται σύνταξη.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους επτά μήνες από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη, ερευνώνται τα κακουργήματα της απάτης και της απιστίας στην υπηρεσία, ενώ εκτός από τους δήθεν συνταξιούχους ελέγχονται υπάλληλοι, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες των ασφαλιστικών Ταμείων.

Τα ποσά που θα εντοπιστούν ως «παρανόμως εισπραχθέντα» θα επιστραφούν στο Δημόσιο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για 2.800 περιπτώσεις που έχουν ήδη εντοπιστεί στον ΟΓΑ, η καταβολή των συντάξεων έχει ανασταλεί από τον Μάιο του 2011. Η προκαταρκτική έρευνα διετάχθη με αφορμή καταγγελίες του τότε υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, σύμφωνα με τις οποίες 20.000 άτομα λάμβαναν συντάξεις «μαϊμού» προκαλώντας ζημιά ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Πέραν του ΟΓΑ, 7.000 «ύποπτες» συντάξεις έχουν εντοπιστεί στο ΙΚΑ, εκ των οποίων οι 2.500 αφορούν ασφαλισμένους που είχαν αποβιώσει, ενώ οι υπόλοιπες 5.000 εκτιμάται ότι πρόκειται για περιπτώσεις δήθεν δικαιούχων που θα ερευνηθούν από την Εισαγγελία.

Δίκες – εξπρές

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο θα εφαρμόζονται δίκες εξπρές για επίορκους υπαλλήλους. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το νομοσχέδιο, οι υποθέσεις διαφθοράς σε βάρος του Δημοσίου θα αποστέλλονται στον εισαγγελέα, ο οποίος θα ασκεί άμεσα διωξη και εν συνεχεία θα ξεκινάει η ανάκριση. Ο χρόνος της ανάκρισης δεν θα ξεπερνάει τους έξι μήνες. Τα αδικήματα που θα ερευνώνται θα αφορούν δωροδοκία, απιστία στην υπηρεσία, ψευδή βεβαίωση και υπεξαίρεση. Στο πλαίσιο της ανάκρισης θα υπάρχει η δυνατότητα άρσης φορολογικού, τραπεζικού και τηλεφωνικού απορρήτου, ενώ προβλέπεται και δέσμευση λογαριασμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή