Σε εκκρεμότητα η εξωτερική αξιολόγηση των ΑΕΙ

Σε εκκρεμότητα η εξωτερική αξιολόγηση των ΑΕΙ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο να απολέσουν κοινοτικά κονδύλια για έρευνα, να μην εγκριθούν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, να μην αναγνωρίζονται στο εξωτερικό πτυχία των ελληνικών, μη αξιολογημένων, πανεπιστημίων καθώς και να μη συνάπτονται συνεργασίες σε επίπεδο εκπαίδευσης ή έρευνας με πανεπιστήμια του εξωτερικού αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Κι αυτό διότι εκκρεμεί το μεγαλύτερο μέρος της εξωτερικής αξιολόγησής τους από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Αιτία, τα σε διοικητικό επίπεδο προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρχή, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΑΔΙΠ για το 2012, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, μόλις 171 από τα 520 πανεπιστημιακά τμήματα έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες εξωτερικής αξιολόγησης, απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή τους μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και σε ό, τι αφορά την έγκριση προγραμμάτων σπουδών, ως επί το πλείστον μεταπτυχιακών. Παράλληλα, η έκθεση προτείνει να περιοριστεί η «αδικαιολόγητη», όπως τη χαρακτηρίζει, γεωγραφική διασπορά των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που παρουσιάζει «άκριτες πληθωριστικές τάσεις». Διαπιστώνονται, ακόμη, μη διακριτά όρια προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, όπως και μεταξύ προγραμμάτων σπουδών πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Η Αρχή προτείνει να δοθεί βάρος και να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της έρευνας στα πανεπιστήμια, να καθοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια για την κατανομή της χρηματοδότησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να αλλάξει -με ευθύνη των ιδρυμάτων- ο τρόπος εισαγωγής των φοιτητών καθώς και να θεσπιστεί ο θεσμός της υποχρεωτικής παρακολούθησης των μαθημάτων.

«Με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας, η διοικητική οργάνωση της ΑΔΙΠ κατά το χρονικό διάστημα 2011-06/2012 αποδομείται σταδιακά τόσο σε επίπεδο μελών όσο και σε αυτό του προσωπικού υποστήριξης» τονίζεται στην έκθεση. Αποσπασμένα από άλλες υπηρεσίες, τα 15 μέλη και υπάλληλοι που αποτελούν το προσωπικό της ΑΔΙΠ (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, υπουργείο Παιδείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, υπουργείο Πολιτισμού, ΤΕΙ Αθήνας) θα έχουν επιστρέψει έως τα τέλη του 2013 στις οργανικές τους θέσεις, αφήνοντας κενή την Αρχή, αν δεν παραταθεί η θητεία τους. Μέχρι σήμερα, τέσσερις υπάλληλοι έχουν επιστρέψει στις οργανικές τους θέσεις, ενώ άλλοι τρεις φεύγουν μέχρι το τέλος του 2012, δηλαδή περίπου οι μισοί από το σύνολο.

Παράλληλα, πανεπιστημιακοί από το εξωτερικό αρνούνται να συμμετάσχουν στις επιτροπές εξωτερικής αξιολόγησης, επειδή ανησυχούν πως, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, δεν θα λάβουν εγκαίρως την αποζημίωσή τους, καθώς ναι μεν τα μέλη των επιτροπών δεν αμείβονται, αλλά αποζημιώνονται για τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους στην Ελλάδα. Η αποζημίωσή τους συνήθως έρχεται με καθυστέρηση ενός ή και δύο μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή