«Ολοι τα φάγαμε, εγώ πληρώνω»

«Ολοι τα φάγαμε, εγώ πληρώνω»

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες χιλιάδες ιστορίες. Ιστορίες για λαδώματα και διαφθορά, για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, ρουσφέτια, ψεύτικα επιδόματα και άλλα γνωστά κι «ελληνικά». Ολοι έχουμε ιστορίες να διηγηθούμε, είναι το φως υπό το οποίο τις βλέπουμε, όμως, που αλλάζει τις σκιές. Στο ηλεκτρονικό του βιβλίο «Τα φάγαμε όλοι μαζί» (3,99 ευρώ κοστίζει το «κατέβασμα»), ο Θεόδωρος Πάγκαλος επιχειρώντας την τεκμηρίωση της μνημειώδους αποστροφής του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στις 21 Σεπτεμβρίου 2010, διαχέει τις ευθύνες για τη σημερινή εικόνα της χώρας σε όλους και καθέναν ξεχωριστά. Η θέση του συνοψίζεται στο ότι «οι πολλοί που κλέβουν από λίγο κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από τους λίγους που κλέβουν πολύ». Και παρά τη θερινή ραστώνη, τις μειωμένες αντιστάσεις του Αυγούστου, σαν να (ξανα) χτύπησε μια κεντρική μας αρτηρία, η αντίδραση υπήρξε άμεση και από πολλούς οργισμένη.

Εξυπνη η κίνηση να απορροφηθούν ορισμένοι κραδασμοί από το ίδιο το σάιτ του βιβλίου. Μπορεί «επισήμως» να ζητείται από τους χρήστες να καταθέσουν τις δικές τους ιστορίες «μαζί τα φάγαμε», αλλά στην πράξη δίνεται βήμα και για την άσκηση κριτικής. «Πράγματι όλοι τα φάγαμε» γράφει ένας Ανώνυμος. «Απλώς αυτό που με ενοχλεί είναι ότι εγώ και η οικογένειά μου φάγαμε τα μικρά ποσοστά, ενώ οι άλλοι στις υψηλές υπουργικές θέσεις, στις όμορφες καρέκλες των κλιματιζόμενων γραφείων τα φάγανε από τους πιο αδύναμους! Τα φάγανε σε σημείο που κόψανε 13ο και 14ο μισθό από οικογένειες που τα είχαν ανάγκη, απολύοντας κόσμο που πρέπει να ταΐσει στόματα». «Αξιολογήθηκα από τον ΑΣΕΠ, διορίστηκα φιλόλογος στον Εβρο», γράφει μια καθηγήτρια. «Με δύο παιδιά μικρά και μισθό τότε 170.000 δραχμές, πήρα τον δρόμο του «μαζί τα φάγαμε». Πορεία στην Ορεστιάδα, στο Τσοτύλι Κοζάνης, στη Βασιλική Λευκάδας, στη Θεσπρωτία και τέλος στα Γιάννενα έπειτα από 15 χρόνια. Χορτασμένη, λοιπόν, όσο και ο Πάγκαλος ΝΑΙ παραδέχομαι ότι «μαζί τα φάγαμε» κι εμείς οι εκπαιδευτικοί. ΓΙΑΤΙ δεν επισκεφθήκαμε το γραφείο κανενός Πάγκαλου για να διοριστούμε. ΓΙΑΤΙ μακριά από το σπίτι μας, με λιγοστά λεφτά και μηδέν επιμόρφωση αντέχουμε. ΓΙΑΤΙ, και προπάντων αυτό, διδάσκουμε τους μαθητές μας, με το ίδιο μεράκι από την πρώτη ώρα του διορισμού μας μέχρι το τέλος. Και σήμερα που ξαναγύρισα στα 900 ευρώ, παρόλο τον θυμό και την απέχθεια για κείνη την πολιτική που καμώνεται πως η παιδεία είναι προτεραιότητά της, επιλέγω να επιμένω στον αγώνα και μέσα στην τάξη».

Ο κ. Πάγκαλος στο e-book (έξοχη επιχειρηματική ιδέα, δεν έχει γίνει γνωστό πόσα downloads έχουν γίνει μέχρι στιγμής), επιρρίπτει ευθύνες, εκτός από τους πολίτες, και στην Αριστερά, η οποία ουδέποτε «αντέδρασε σε προσλήψεις, σε αυξήσεις μισθών, σε θέσπιση επιδομάτων, σε αυξήσεις συντάξεων, σε κοινωνικοποιήσεις επιχειρήσεων, σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή σε διαδηλώσεις», ενώ προχωρά και σε χαλαρή αυτοκριτική. «Κάθε φορά που αναγκάστηκα να διαφοροποιηθώ υποδεικνύοντας το ορθό και καταγγέλλοντας παρεκτροπές και λάθη, εκατοντάδες, καμιά φορά χιλιάδες τίμιοι εργαζόμενοι και λαϊκοί άνθρωποι με επανέφεραν στην τάξη υποδεικνύοντας το κομματικό μου καθήκον της αλληλεγγύης, μέχρι την πλήρη συνενοχή και ταύτιση με τους αδικοπραγούντες», γράφει μεταξύ άλλων.

«Αυτό θα πει Ελληνας πολιτικός – γράφει κάποιος στο facebook. Ψηφίζεται για να διαχειριστεί τη χώρα και όταν κάτι πάει στραβά ρίχνει την ευθύνη δεξιά κι αριστερά και ξοφλάει με ένα «ήμουν αδύναμος»». «Σκληρή η αλήθεια όταν λέγεται ολόκληρη. Τεράστια η ευθύνη της κοινωνίας που ανέχτηκε, ανέχεται και συμμετέχει εκτεταμένα στη διαφθορά μικρής και μεγάλης κλίμακας. Αλλά πίσω από κάθε προμήθεια υλικού, πρόσληψη προσωπικού, δημόσιο έργο, απόφαση βρίσκονται υπογραφές υπουργών. Εκ συστάσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας υπάρχουν υπογραφές για τα πάντα. Η διαφθορά δεν έχει τέλος στην Ελλάδα, ΑΛΛΑ κάπου υπάρχει η αρχή της» γράφει ο Κ. στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ. Και κάποιος άλλος, λακωνικά, πικρά, στο mazi-ta-fagame. gr: «Ολοι τα φάγαμε, αλλά εγώ πληρώνω τώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή