Πότε θα συσκεφθούν οι τρεις αρχηγοί

Πότε θα συσκεφθούν οι τρεις αρχηγοί

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της οριστικής απόφασης του πρωθυπουργού σχετικά με το αν τελικώς θα πραγματοποιηθεί ή όχι σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν από τα κρίσιμα ραντεβού με τους κ. Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, τελεί ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο τηλεφώνημα που αντάλλαξε το βράδυ της Πέμπτης με τον κ. Αντ. Σαμαρά, επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι θα ήταν πολλαπλώς χρήσιμο να γίνει τελικώς η σύσκεψη των τριών αρχηγών, καθώς πρέπει να γίνει μια γενικότερη συζήτηση, βάσει της οποίας θα συνεκτιμηθούν διάφοροι παράγοντες.

Επί τούτου ο κ. Βενιζέλος μίλησε και με τον κ. Φ. Κουβέλη, λίγη μάλιστα ώρα πριν από την επικοινωνία του με τον κ. Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από την Ιπποκράτους, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο σύσκεψης πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Πιθανότατα οι τρεις αρχηγοί θα συναντηθούν ή θα μιλήσουν εκ νέου, τηλεφωνικώς, αμέσως μετά τη συγκεκριμένη συνάντηση και πριν από το διπλό ταξίδι του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι.

Στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τονίζουν ότι η στήριξη στον πρωθυπουργό καθ’ όλη τη διάρκεια της δύσκολης εβδομάδας που αρχίζει σήμερα είναι δεδομένη. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί χρήσιμη μια συνάντηση μεταξύ των τριών αρχηγών για δύο λόγους: πρώτον, προκειμένου να συνεκτιμηθεί η κατάσταση και, δεύτερον, για να ενεργοποιήσει τις διεθνείς, μέσω του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, επαφές του, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Στο περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι οι συναντήσεις αυτές είναι κρίσιμες και για έναν άλλο λόγο. Οπως λένε, πρέπει, αργά αλλά σταθερά, να αρχίσει να διαμορφώνεται μια συναντίληψη μεταξύ των τριών αρχηγών. Και τούτη η συναντίληψη δεν αφορά τόσο τα δύσκολα μέτρα που πρόκειται να αποφασιστούν και να εξειδικευθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, όσο τη διάχυση στην κοινωνία μιας αίσθησης ότι η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή δεν αποτελεί έναν έξωθεν επιβεβλημένο μονόδρομο, αλλά μια πτυχή ενός γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού που έχει ως στόχο την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές αυτόν τον φαύλο κύκλο της μετρολογίας τον πλήρωσαν ακριβά και οι προηγούμενες «μνημονιακές» κυβερνήσεις.

Η ΔΕΘ και η 3η Σεπτεμβρίου

Αυτός ο γενικότερος στρατηγικός σχεδιασμός θα αποτελέσει και το επίκεντρο της ομιλίας του κ. Βενιζέλου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να αναφερθεί στο τρίπτυχο καινοτομία, ανάπτυξη και πραγματική οικονομία, ενώ θα μιλήσει και για τον νέο ρόλο που θεωρεί ότι πρέπει να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη ως οικονομικό και γεωπολιτικό σταυροδρόμι. Σε κάθε περίπτωση, της επίσκεψης του κ. Βενιζέλου στη ΔΕΘ, θα προηγηθεί η επέτειος της 3ης Σεπτεμβρίου. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τονίζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να μεταδοθεί ένα ουσιαστικά πολιτικό μήνυμα, δίχως πομπώδεις διακηρύξεις. Τούτο θα αφορά τη νέα φυσιογνωμία και πολιτική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή