Αποφασισμένος ο κ. Σαμαράς για την ψήφιση των μέτρων

Αποφασισμένος ο κ. Σαμαράς για την ψήφιση των μέτρων

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να υλοποιήσει, με κάθε κόστος, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, προκειμένου σε πρώτη φάση να μπορέσει να διασφαλίσει την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, δηλώνει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, σήμερα επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από μία ολιγοήμερη ξεκούραση στην Πύλο.

Οι τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά αποκομίζουν την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός δεν θα διστάσει να τα… παίξει όλα για όλα προκειμένου να επιτύχει την υπερψήφιση του νέου πακέτου των 11,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα οριστικοποιηθεί πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα. Μεταφέροντας ουσιαστικά το μήνυμα Σαμαρά, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν με έμφαση ότι «η σωτηρία της χώρας είναι το μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης και ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να μη φανεί αντάξιος των περιστάσεων», ενώ διαβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός, αν και έχει πλήρη επίγνωση του εξαιρετικά δύσβατου δρόμου που καλείται να διανύσει, εξακολουθεί να αισιοδοξεί για την τελική έκβαση των ελληνικών προσπαθειών.

Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού επικρατεί η εκτίμηση ότι παρά τις προφανείς δυσκολίες που προκαλεί το νέο πακέτο μέτρων στα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ αλλά και στο εσωτερικό της Ν. Δ., το νέο πακέτο θα περάσει από τη βουλή, αφού, παρά τις εύλογες αντιδράσεις, όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική διαδρομή για την αποφυγή του «γκρεμού». Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αισιόδοξος ότι τα μέτρα θα τύχουν ευρείας αποδοχής από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων, αν και δηλώνει αποφασισμένος να τα «περάσει» ακόμη και με 155 βουλευτές, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια θετική έκθεση από την τρόικα και να λυθούν τα χέρια της κυβέρνησης.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η νωπή λαϊκή εντολή αλλά και η αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει η κυβέρνηση στο πρώτο διάστημα του βίου της εκμηδενίζουν την πιθανότητα επανάληψης όσων διαδραματίστηκαν επί ηγεσίας Γ. Παπανδρέου. Πολύ περισσότερο όταν σήμερα είναι εμφανές όσο ποτέ ότι η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού.

Οπως όλα δείχνουν, πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο και το Παρίσι, στις 24 και 25 του μηνός αντίστοιχα, θα έχει τηλεφωνικές επαφές με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να τους ενημερώσει αφενός για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, την Τετάρτη, όσο και για το περιεχόμενο της τοποθέτησης που σχεδιάζει να κάνει προς την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ. Η επιλογή των τηλεφωνικών επαφών έναντι μιας νέας συνάντησης των πολιτικών αρχηγών είναι επίσης προφανές ότι σχετίζεται με την αγωνία του κ. Σαμαρά να μην καταγραφούν ρήγματα στην κυβερνητική συνοχή εν όψει του πρώτου του διπλωματικού μαραθωνίου, αλλά και με την εκτίμησή του ότι αν τα ραντεβού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο πάνε καλά, το κλίμα που θα δημιουργηθεί θα διευκολύνει τους χειρισμούς και των κ.κ. Ευάγγ. Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη που βρίσκονται αντιμέτωποι με εσωτερικές αντιδράσεις στα κόμματά τους.

Σε ό, τι αφορά το εσωτερικό της Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς αποστέλλει ήδη το μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί την παραμικρή αμφισβήτηση της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης να διασφαλίσει πάση θυσία τη σωτηρία της χώρας. Η επιδίωξη του πρωθυπουργού για διασφάλιση αρραγούς εσωτερικού μετώπου, μάλιστα, εκτιμάται ότι συνδέεται και με την υποψηφιότητα του κ. Μαν. Κεφαλογιάννη για τη θέση του γραμματέα του κόμματος, καθώς ο πρώην υπουργός κινείται στο ίδιο μήκος κύματος και, αν εκλεγεί, θα ενισχύσει την προσπάθεια για ελαχιστοποίηση των εσωκομματικών εστιών έντασης. Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέoυ γραμματέα θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου, μερικές μέρες δηλαδή, πριν από την έλευση της τρόικας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή