Ποια μηνύματα στέλνει στην Αθήνα το Βερολίνο

Ποια μηνύματα στέλνει στην Αθήνα το Βερολίνο

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον κ. Αντώνη Σαμαρά η επίσκεψη της προσεχούς Πέμπτης στο Βερολίνο θα είναι μια δύσκολη αποστολή. Στόχος του είναι να πείσει την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, να συναινέσει σε διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα γερμανικά ΜΜΕ όμως βρίθουν δημοσιευμάτων, που καταλήγουν στο ίδιο, τετριμμένο πλέον, συμπέρασμα: Κάθε πρόσθετη εβδομάδα σημαίνει επιπλέον χρήματα από τις τσέπες των Γερμανών φορολογουμένων.

Ισως από αυτή την οπτική θα πρέπει να εξεταστεί η διαρροή στους Financial Times ότι η χρονική παράταση είναι εφικτή και χωρίς πρόσθετα χρήματα. Η καγκελάριος αντιμετωπίζει μια διογκούμενη ανταρσία στους κόλπους του κυβερνητικού της συνασπισμού. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εκτιμά πως ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να περιμένει πολλά από την επίσκεψή του στο Βερολίνο, αφού τα περιθώρια υποχωρήσεων προς την Αθήνα έχουν εξαντληθεί για την κ. Μέρκελ. Δεν είναι τυχαία η δήλωση που έκανε η καγκελάριος από τον Καναδά ότι η χώρα αυτή θα έπρεπε να αποτελέσει πρότυπο για τις ευρωπαϊκές χώρες, επειδή «δεν ζει με δανεικά». Παράλληλα, ως μήνυμα ειδικά προς την Αθήνα θα μπορούσε να εκληφθεί και η διαπίστωσή της ότι «ο χρόνος τελειώνει».

Στο εσωτερικό του κυβερνώντος στρατοπέδου πληθαίνουν οι φωνές για μηδενική ανοχή και η παραμικρή νέα χειρονομία καλής θέλησης θα μπορούσε να πυροδοτήσει εξέγερση των βουλευτών της συμπολίτευσης. Μια τέτοια εξέλιξη θα στερούσε από την καγκελάριο τη δυνατότητα παρέμβασης σε πολύ κρισιμότερες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία.

Ως Ιφιγένεια

Η ανάγκη να σωθεί ο πυρήνας της Ευρωζώνης, η Ισπανία και η Ιταλία δηλαδή, εξωθεί πολλούς βουλευτές της κυβέρνησης να συζητούν πλέον ανοιχτά το ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα «Ιφιγένεια» της Ευρώπης προκειμένου να πνεύσει ούριος άνεμος στα πανιά της Ευρωζώνης. Ειδικά στις τάξεις των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και των Ελεύθερων Δημοκρατών εξετάζεται φωναχτά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Grexit).

Ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών, Μάρκους Ζέντερ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η χώρα μας θα πρέπει να θυσιαστεί για παραδειγματισμό και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών και υπουργός Οικονομίας της χώρας, Φίλιπ Ρέσλερ, διακήρυξε ότι η Γερμανία και η Ευρώπη είναι πλέον θωρακισμένες απέναντι σε ένα απευκταίο μεν, αλλά όχι τόσο απίθανο πια Grexit. Δημοσιεύματα του Τύπου εμφανίζουν πράγματι τις γερμανικές τράπεζες να προετοιμάζονται σχεδόν ενάμιση χρόνο γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

Στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών η επιλογή των λέξεων είναι προσεκτικότερη, αλλά όλα τα στελέχη του κόμματος συμφωνούν ότι η υπομονή της γερμανικής κυβέρνησης έχει εξαντληθεί. Μοναδική φιλική φωνή πλέον είναι αυτή του ΥΠΕΞ, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος όμως είναι πλήρως περιθωριοποιημένος.

Διάχυτη είναι η ανησυχία στο Βερολίνο ότι επιμήκυνση σημαίνει τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα. Και για ένα τέτοιο πακέτο απαιτείται η συμφωνία της ομοσπονδιακής Βουλής σε μια νέα δύσκολη ψηφοφορία, στην οποία είναι μάλλον απίθανο να εξασφαλιστεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Ηδη η εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» έγραψε ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείεται προσφυγή στις κάλπες ένα χρόνο νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2013, οπότε αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι επόμενες γενικές εκλογές στη Γερμανία. Εικάζεται, λοιπόν, ότι η καγκελάριος θα ακούσει προσεκτικά τον κ. Σαμαρά, αλλά θα καταφύγει στη συνήθη διατύπωση: «Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας».

Ευρωπαίοι αναλυτές αποκλείουν το ενδεχόμενο η έκθεση να είναι θετική, ενώ τονίζουν ότι από το πακέτο των 11,6 δισ. λείπουν ακόμη μέτρα που αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του ποσού. «Ούτε οι ευρωπαϊκές χώρες ούτε το ΔΝΤ μπορούν να δώσουν νέα βοήθεια στην Ελλάδα χωρίς να απολέσουν ολοκληρωτικά την αξιοπιστία τους», έγραψε αυτήν την εβδομάδα Γερμανός σχολιαστής στο Spiegel σε μία ανάλυση που κατέληγε: «Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει».

Κατά τον Στέφαν Κάιζερ, μόνον έτσι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα νέο ξεκίνημα και ταυτόχρονα να βγουν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες από τη δίνη απειλών και πακέτων. Το γεγονός πως έγκυρα γερμανικά ΜΜΕ υιοθετούν όλο και συχνότερα αυτού του είδους τα σενάρια είναι από μόνο του εξόχως ανησυχητικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή