Περιοδεία στην Ευρώπη σε κλίμα ρευστότητας

Περιοδεία στην Ευρώπη σε κλίμα ρευστότητας

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα πρωτοφανούς ρευστότητας θα συναντήσει στην πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με το ίδιο το μέλλον του ευρώ να τίθεται εν αμφιβόλω. Σε ό, τι αφορά το ελληνικό ζήτημα, μολονότι η θέση των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ότι «είναι επιθυμητό να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», δεν έχει επισήμως αλλάξει, οι προεργασίες για όλα τα ενδεχόμενα από Σεπτέμβριο, δείχνουν να έχουν ξεκινήσει.

Τα δημοσιεύματα περί «εξαντλήσεως της υπομονής» των πιστωτών μας συνεχίζονται στον διεθνή Τύπο, με πιο πρόσφατα παραδείγματα το άρθρο γνώμης του Stefan Kaiser στο γερμανικό περιοδικό Spiegel και το σχετικό με το ελληνικό πρόγραμμα ρεπορτάζ των Financial Times, αυτήν την εβδομάδα. Σε υψηλούς τόνους κινούνται και οι δηλώσεις των «σκληρών του Βερολίνου», όπως ο γνωστός και μη εξαιρετέος αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος εκ νέου απέκλεισε την πιθανότητα αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος με επιπλέον χρηματοδότηση. Δημοσίευμα της Welt αναφέρει ότι Βερολίνο και Παρίσι διαφωνούν ως προς την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα, με τη Γερμανία να είναι αντίθετη σε αυτό το ενδεχόμενο.

Πέραν τούτων, κατά πληροφορίες της «Κ», τεχνοκράτες σε Βερολίνο και Φρανκφούρτη έχουν ήδη επεξεργαστεί ακόμα και σενάρια «εθελουσίας εξόδου» της Ελλάδας από το ευρώ, με αντάλλαγμα πακέτο χρηματικής βοήθειας που θα «χρυσώσει το χάπι». Κι όλα αυτά, τη στιγμή που επανέρχεται από την τρόικα ο προβληματισμός για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Σαμαράς θα επικεντρώσει την προσπάθειά του να πείσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του, τον πρόεδρο του Εurοgroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει όλα τα αναγκαία και επώδυνα μέτρα, προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Επιθυμεί, ωστόσο, να τους καταστήσει κοινωνούς του προβληματισμού που υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και από ξένους αναλυτές ότι τα δεδομένα υπό τα οποία συνήφθη το δεύτερο Μνημόνιο, έχουν μεταβληθεί. Και η μεταβολή δεν αφορά μόνο τα χειρότερα των προβλέψεων στοιχεία για την ελληνική οικονομία και την υστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος, αλλά την επιδείνωση του ευρωπαϊκού οικονομικού περιβάλλοντος στο σύνολό του. Με αυτό τον τρόπο η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να ανοίξει σε επίπεδο κορυφής η συζήτηση για ενδεχόμενη επιμήκυνση κατά δύο έτη του προγράμματος, αποφεύγοντας, ωστόσο, να θέσει ξεκάθαρα ένα τέτοιο αίτημα. Τα μηνύματα από την ευρωπαϊκή ηγεσία, άλλωστε, είναι σαφή: πριν ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας, η οποία θα δώσει ξεκάθαρη κατάσταση για την πορεία της Ελλάδας, δεν πρόκειται να γίνει καμιά συζήτηση για τροποποίηση του Μνημονίου.

Η συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον κ. Ολάντ την προσεχή Πέμπτη, παραμονή των επισκέψεων Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι, θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβει και χαρακτήρα διαμόρφωσης κοινής γραμμής έναντι του Ελληνα πρωθυπουργού. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αντί ενός ενθαρρυντικού μηνύματος, που θα δείχνει στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης, η Αθήνα να βρεθεί αντιμέτωπη με αύξηση της πίεσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι οριστικές αποφάσεις για την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 31 δισ. να μετατεθούν από την τρόικα προς τα τέλη Οκτωβρίου ή ακόμα και μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Για το ενδιάμεσο, η Αθήνα θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες της με τα χρήματα που εξασφαλίζει από την έκδοση εντόκων γραμματίων, τα οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας, αρκούν.

Στόχος μιας τέτοιας απόφασης θα είναι να αυξηθεί η πίεση προς την Αθήνα και να παρέλθουν μια σειρά από κρίσιμες εξελίξεις, όπως οι εκλογές στην Ολλανδία και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας και να διαφανεί πώς διαμορφώνεται το ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Να σταματήσει η διάχυση φημών

Πέραν της βούλησης της κυβέρνησης για υλοποίηση των συμφωνηθέντων και της επιδίωξης να διαφανεί έστω μια χαραμάδα ελπίδας για επιμήκυνση, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να επικοινωνήσει στην ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία την ανάγκη που έχει η Αθήνα, αλλά και τη σημασία που έχει για την Ευρώπη συνολικά, να σταματήσει η διαρκής διάχυση φημών για αποπομπή της χώρας από το κοινό νόμισμα ή για σχέδια ολοκληρωτικής διάλυσης της Ευρωζώνης.

Οι επαναλαμβανόμενες, συχνά αντιφατικές δηλώσεις εκπροσώπων της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, με πρόσφατο παράδειγμα αυτές του Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών, Ερκι Τουομιόγα, ο οποίος δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης, επιτείνουν την αβεβαιότητα και διαμορφώνουν κλίμα εξαιρετικής αστάθειας. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου την προσπάθεια της Ελλάδας για προσέλκυση επενδύσεων, που είναι το μεγάλο στοίχημα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα της ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή