Εξετάζεται σενάριο περικοπών σε όλες τις συντάξεις

Εξετάζεται σενάριο περικοπών σε όλες τις συντάξεις

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα των οποίων η συνολική περικοπή δαπανών θα αγγίξει τα 13,5 δισ. ευρώ προωθεί η κυβέρνηση για να επιτύχει τον στόχο εξοικονόμησης 11,6 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014. Σε αυτά περιλαμβάνονται παρεμβάσεις σε συντάξεις ακόμα και άνω των 600 ευρώ, περικοπές δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους, μειώσεις αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια έως και αλλαγές στο καθεστώς των κατώτατων συντάξεων των 485 ευρώ. Το αρχικό πακέτο μέτρων που υποβλήθηκε χθες στον πρωθυπουργό από τον υπουργό Οικονομικών, παρουσία και του υπουργού Εργασίας, αναμένεται να λάβει την τελική του μορφή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο λόγος για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο προσδιόρισε μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ, έγκειται στο γεγονός ότι οι περικοπές αυτές δημιουργούν ταυτόχρονα και απώλειες σε φορολογικά έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι το υπ. Εργασίας προσδιόρισε μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων ύψους 5,2 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί καθαρή εξοικονόμηση της τάξης των 4,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπ. Οικονομικών θεωρεί ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια παρεμβάσεων στις υψηλές συντάξεις και πρέπει να επανεξεταστεί το πλαίσιο των κατώτατων συντάξεων. Ετσι, εξετάζεται όχι μόνο η ποσοστιαία μείωση των συντάξεων από τα 600 ευρώ και άνω, αλλά και η πιθανή αναμόρφωση του συστήματος καταβολής των κατώτατων συντάξεων ΙΚΑ. Η αναδιάταξη αυτή για τις συντάξεις των 485 ευρώ που χορηγούνται με 4.500 ημέρες εργασίας μπορεί να γίνει είτε με αύξηση του απαιτούμενου χρόνου προϋπηρεσίας από τα 15 στα 20 έτη, είτε με τη δραστική μείωση της κατώτατης σύνταξης, στον βαθμό που ο δικαιούχος λαμβάνει και δεύτερη σύνταξη (λόγω θανάτου του συζύγου). Σε αυτή την περίπτωση από την κατώτατη σύνταξη ΙΚΑ των 485 ευρώ θα αφαιρεθεί ποσό 220 ευρώ προκειμένου να απομείνει μόνο το ανταποδοτικό της τμήμα (265 ευρώ). Επιπλέον, ισχυρές είναι οι προτάσεις για ποσοστιαίες μειώσεις και στις συντάξεις από 600 ευρώ και άνω. Οι μειώσεις αυτές προτείνεται να ξεκινούν από 2% για το χαμηλότερο ποσό και να κλιμακώνονται μέχρι και 20% για ποσά άνω των 2.000 ευρώ. Ακόμη προτείνεται κατάργηση των δώρων (13ου και 14ου) στις επικουρικές συντάξεις καθώς και δραστική μείωση στα εφάπαξ, κυρίως του Δημοσίου.

Σημαντικές μεταβολές εισηγήθηκαν τα υπ. Οικονομικών και Εργασίας στο ύψος αλλά και στα κριτήρια καταβολής των προνοιακών επιδομάτων. Αν και αυτό αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, η εισήγηση που έχει στα χέρια του ο κ. Σαμαράς προβλέπει μεγάλη μείωση στα πολυτεκνικά επιδόματα μέσω της θέσπισης εισοδηματικού πλαφόν που μπορεί να αγγίζει ακόμη και τα 10.000 ευρώ. Ταυτοχρόνως, προτείνεται και η διάθεση κονδυλίου για την ενίσχυση των φτωχών νοικοκυριών, καθώς και η ενίσχυση με ένα ποσό των μακροχρονίως ανέργων που λόγω ελλιπών προϋποθέσεων αποκλείονται από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Ψαλίδι θα μπει και στο ΕΚΑΣ προκειμένου να αποκλειστούν από αυτό όσοι έχουν επαρκή εισοδήματα και αποκρύπτουν την πραγματική οικονομική τους κατάσταση, ενώ φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο μείωσης των 30 ευρώ από την τελευταία αύξηση που δόθηκε στις συντάξεις του ΟΓΑ. Παρόλο που υπάρχουν σοβαρές εντάσεις στα κόμματα σχετικά με το εάν πρέπει να θιγεί η σύνταξη του ΟΓΑ, κυριαρχεί η αντίληψη ότι μέσω της συγκεκριμένης παροχής λειτούργησε ένα ευρύ σύστημα πελατειακών σχέσεων ακόμη και σε πολίτες που δεν είχαν ουδέποτε σχέση με το γεωργικό ή το κτηνοτροφικό επάγγελμα.

Πάντως, επιτελής του υπ. Οικονομικών κάνει λόγο για «μυριάδες διαφορετικά σενάρια». Ο ίδιος δήλωνε χθες ότι «τα νούμερα είναι αμείλικτα» χωρίς όμως να προδικάζει τις τελικές αποφάσεις. Επίσης, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου δήλωνε χθες ότι «έχουμε βγάλει από τη μύγα ξίγκι». Διάσταση απόψεων υπάρχει και ως προς τον τελικό χρόνο οριστικοποίησης των μέτρων αλλά και ως προς το περιεχόμενο του πακέτου. Μάλιστα ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον σκεπτικισμό του για το αν ορισμένα μέτρα τύχουν της αποδοχής των άλλων πολιτικών αρχηγών και ζήτησε την επανεξέτασή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή