Αλλαγή κλίματος για έξοδο από το ευρώ

Αλλαγή κλίματος για έξοδο από το ευρώ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες ενδείξεις υποχώρησης των δυσμενών σεναρίων για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υπό την αυστηρή όμως προϋπόθεση της τήρησης των δεσμεύσεών της, είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, επισημαίνοντας κατά κύριο λόγο τις οικονομικά οδυνηρές συνέπειες μιας ενδεχόμενης διάσπασης της Ευρωζώνης.

Κατ’ αρχήν ο κ. Γιόργκεν Ασμουσεν, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι «διαχειρίσιμη», αλλά όχι επιθυμητή. Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau, ο κ. Ασμουσεν δήλωσε: «Πρώτον, είναι ξεκάθαρο ότι προτιμώ να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Δεύτερον, κάτι τέτοιο εξαρτάται από την Ελλάδα. Τρίτον, μια έξοδος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμη». Εσπευσε όμως να συμπληρώσει ότι δεν θα είναι τόσο συντεταγμένη όσο κάποιοι φαντάζονται. Τα σχόλια του κ. Ασμουσεν έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού ήταν υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μέχρι τα τέλη του 2011.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του Βερολίνου, χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, εν όψει της συνάντησης Μέρκελ – Ολάντ, επισημαίνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν επιθυμεί να επισπεύσει μια ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη, λόγω των ανυπολόγιστων επιπτώσεων που θα προκληθούν, ωστόσο δεν διαψεύδει δημοσίως αυτό το σενάριο, επειδή θεωρεί ότι οι πολιτικοί οπαδοί της θα καταδικάσουν ένα ακόμη πακέτο διάσωσης.

Επιπλέον σε έκθεση της αμερικανικής τράπεζας GoldmaSachs εκτιμάται ότι μια αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι βαθύτατα πολιτικό ζήτημα, που σχετίζεται με σημαντικά κόστη τόσο για την ίδια όσο και για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Στη νέα δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters υπερισχύει εξάλλου η εκτίμηση υπέρ της παραμονής της χώρας στο κλαμπ των «17». Συγκεκριμένα οι 45 εκ των 64 οικονομολόγων που έλαβαν μέρος θεωρούν πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης και για τους επόμενους 12 μήνες.

Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Μαΐου οι γνώμες των οικονομολόγων ήταν μοιρασμένες. Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ καταδίκασε, ως «φλυαρίες», εκτιμήσεις που θέλουν την αποβολή κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Από το Τιρόλο της Αυστρίας, ο κ. Γιουνκέρ, που αναμένεται αύριο στην Αθήνα, δήλωσε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι εφικτή σε πρακτική βάση, όμως πολιτικά είναι αδύνατη και εκτίμησε ότι η χώρα μας θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Πάντως, ο κ. Χανς Πέτερ Κάιτελ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, δήλωσε ότι αν η Αθήνα δεν αντεπεξέλθει στις υποσχέσεις της θα πρέπει να αποχωρήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή