Βεστερβέλε: Εργαζόμαστε για την Ελλάδα στο ευρώ

Βεστερβέλε: Εργαζόμαστε για την Ελλάδα στο ευρώ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βούληση της Γερμανίας για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, με την υπόμνηση, ωστόσο, ότι «το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην Αθήνα», διατύπωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε χθες, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Ελληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο. Λίγες ημέρες πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη γερμανική πρωτεύουσα και τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, διατυπώθηκε, διά του κ. Βεστερβέλε, η επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης «να μείνουμε όλοι ενωμένοι στην Ευρωζώνη» και η διαβεβαίωση ότι «εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Με τις αναφορές αυτές, η γερμανική πλευρά επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από τη Ζώνη του Ευρώ και να διαμορφωθεί ένα πιο θετικό κλίμα εν όψει της επίσκεψης Σαμαρά στη Γερμανία. Βεβαίως, το Βερολίνο επαναλαμβάνει, όπως ανέφερε ο κ. Βεστερβέλε, ότι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη, ότι δεν μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση πριν από την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας και ότι η ουσία των μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να μεταβληθεί.

Το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως τις υποχρεώσεις της και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή και προώθηση όλων των αναγκαίων μέτρων μετέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, τόσο στη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του όσο και στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει το πακέτο μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ, το οποίο, όπως πρόσθεσε, «θα επιβεβαιώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους, με ειδική, πάντως, φροντίδα στις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, οι οποίες βρίσκονται στη δίνη μιας κοινωνικής κρίσης εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η λιτότητα από μόνη της δεν αρκεί και θα πρέπει να προωθηθούν πολιτικές ανάπτυξης.

Ο κ. Βεστερβέλε εξέφρασε, από την πλευρά του, τη συμπαράσταση της κυβέρνησής του προς τον ελληνικό λαό, λέγοντας ότι «γνωρίζουμε τι επωμίζεστε, τι τραβάει ο απλός άνθρωπος στην Ελλάδα». Κάλεσε, δε, όλους, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης και να αποφεύγουν τις εκδηλώσεις λαϊκισμού, κάνοντας έμμεση αναφορά σε πληθώρα εκατέρωθεν αναφορών, που έχουν βαρύνει το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο ίδιο κλίμα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης «ακόμη και σε επίπεδο δηλώσεων και εντυπώσεων», ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο εξάπλωσης της κοινωνικής αστάθειας. Αναφερόμενος, δε, στις σχέσεις των δύο λαών, παρέπεμψε στα δύο εκατομμύρια Γερμανών τουριστών που επέλεξαν εφέτος την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή