Αλλαγή σελίδας με νέα διακήρυξη από Βενιζέλο

Αλλαγή σελίδας με νέα διακήρυξη από Βενιζέλο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα «νέο ΠΑΣΟΚ» που θα επιχειρήσει να διαψεύσει όσους θεωρούν αδύνατη την εκλογική ανάκαμψη τού μέχρι πρότινος ισχυρότερου ελληνικού κόμματος φέρεται αποφασισμένος να παρουσιάσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος στην επέτειο ίδρυσής του, την 3η του Σεπτέμβρη. Οσοι γνωρίζουν τις προθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προϊδεάζουν ότι στην επικείμενη εκδήλωση ο κ. Βενιζέλος θα εκφωνήσει κατ’ ουσίαν μια εντελώς νέα διακήρυξη αρχών και στόχων του πάλαι ποτέ Σοσιαλιστικού Κινήματος, αν και αποκλείουν την αλλαγή του γνωστού πράσινου ήλιου – συμβόλου του κόμματος.

Η στόχευση του κ. Βενιζέλου είναι προφανής: να απαντήσει με πολιτικά επιχειρήματα σε όσα πράσινα στελέχη τον αμφισβητούν, ότι το συγκεκριμένο κόμμα μπορεί κάλλιστα να επαναδιεκδικήσει όλο τον χώρο της κεντροαριστεράς. Εμφανείς, ωστόσο, είναι και οι αδυναμίες του εγχειρήματος Βενιζέλου, καθώς είναι πλέον κοινό μυστικό ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ βράζει εν όψει των μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση και δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι αυτά θα περάσουν άνευ απωλειών.

Ενδεικτικές και μόνον είναι οι χθεσινές παρεμβάσεις των κ. Γ. Ντόλιου και Δημ. Κρεμαστινού. Ο πρώτος (ΝΕΤ) όχι μόνον τάχθηκε αναφανδόν κατά του ενδεχομένου να επαναληφθεί η εφεδρεία στο Δημόσιο, αλλά προειδοποίησε ευθέως την κυβέρνηση να μην εμμείνει σε μέτρα «με τα οποία συλλήβδην διαφωνούμε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ». Ο δε πρώην υπουργός Υγείας (flash) προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, θέτοντας ζήτημα ηθικής τάξεως να ψηφίσουν οι βουλευτές μέτρα τα οποία πόρρω απέχουν από τις προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων τους. «Η Βουλή είναι αναρμόδια να πάρει αυτό το βάρος», είπε και εισηγήθηκε σε περίπτωση επιβολής νέων θυσιών «να ενημερωθεί πλήρως ο κόσμος για ποιο λόγο υπάρχει απόκλιση από τις προεκλογικές θέσεις» και, αν χρειαστεί, «τα μέτρα να εγκριθούν με δημοψήφισμα»! Ακόμη σκληρότερη, τέλος, ήταν παρέμβαση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας κ. Γ. Παναγιωτακόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε αποικιακό κράτος του 18ου αιώνα και τους Ελληνες σε μετανάστες στην ίδια τους την πατρίδα» και κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να σταματήσει το «πείραμα» της συμμετοχής σε μια κυβέρνηση κοινωνικής καταστροφής.

Επισημαίνεται ότι αρκετοί ακόμη βουλευτές έχουν τις ίδιες επιφυλάξεις, χωρίς ακόμη να τις εκδηλώνουν δημοσίως, ενώ σχεδόν και το σύνολο των κορυφαίων πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ (Ανδρ. Λοβέρδος, Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούσης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης κ.ά.) μοιάζουν να έχουν αποστασιοποιηθεί πλήρως από τους σχεδιασμούς του κ. Βενιζέλου.

Με τα δεδομένα αυτά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ο ανομολόγητος στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να χρεώσει αποκλειστικά στον κ. Σαμαρά όλα τα τυχόν επαχθή μέτρα που θα εξαγγελθούν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως επίσης και αν το κόμμα του θα ανακτήσει τη δυναμική που απώλεσε με τα νέα σύμβολα και τις νέες αρχές που προετοιμάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή