Διπλωματικός μαραθώνιος Σαμαρά

Διπλωματικός μαραθώνιος Σαμαρά

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας επιδιώκει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος, ένα εικοσιτετράωρο πριν φτάσει (σήμερα το μεσημέρι) στην Αθήνα, έσπευσε να χαρακτηρίσει «άνευ νοήματος φλυαρίες την πολεμική περί εξόδου χωρών από το ευρώ». Η θέση αυτή προκάλεσε ανακούφιση στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης μετά το μπαράζ αρνητικών γερμανικών αντιδράσεων στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Το μήνυμα που θα στείλει ο κ. Γιουνκέρ, με δηλώσεις στις οποίες θα προβεί μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο (Στουρνάρας-Σταϊκούρας) στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό από το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς από το περιεχόμενό του θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό το κλίμα εν όψει των συναντήσεων του κ. Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, την Παρασκευή και το Σάββατο αντίστοιχα.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να προκαταλάβει θετικά τον πρόεδρο του Eurogroup, ξεκινώντας τη συζήτηση από την παρουσίαση της λίστας «φωτιά» των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, οι οποίες προκρίνονται από το οικονομικό επιτελείο και ξεπερνούν κατά πολύ τα 11,6 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μη έγκρισής του τελικού πακέτου από την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα αναλύσει στον συνομιλητή του τη στρατηγική της κυβέρνησης για την με κάθε κόστος παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και τις πολυεπίπεδες προσπάθειες που καταβάλλονται για να είναι συνεπής η Ελλάδα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει ιδιαίτερα στην ύφεση που μαστίζει τη χώρα και εμμέσως θα αναφερθεί στην ανάγκη επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, εξηγώντας γιατί είναι αναγκαίο να διευκολυνθεί η σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την εκπλήρωση των όρων που της έχουν τεθεί.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού καταγράφεται η εκτίμηση, ότι υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και πάρει το πράσινο φως από την τρόικα για τα 11,6 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να προωθηθεί μια ρύθμιση, η οποία θα απαλλάξει τη Γερμανία και τις κυβερνήσεις των υπολοίπων κρατών-μελών από τη βάσανο μιας νέας έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια από πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για την Ελλάδα, κάτι που το Μέγαρο Μαξίμου σχεδόν προεξοφλεί ότι πρόκειται να γίνει. Πιο συγκεκριμένα, συνομιλητές του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι αν οι δανειστές αποδεχθούν να επιμηκύνουν την περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε θα διευκολυνθεί σημαντικά η προσπάθεια της Αθήνας για την ανακοπή της ύφεσης και τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, οι οποίες θα αλλάξουν τους σημερινούς δυσμενείς συσχετισμούς στα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές και θα της επιτρέψουν να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ, που θα προκύψει.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν προχωρήσει σε βάθος οι συζητήσεις για τους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατόν να καλυφθεί το ποσό των 20 και πλέον δισ. ευρώ, αλλά δεν είναι σαφές αν ο κ. Σαμαράς θα μπει σε τέτοιες λεπτομέρειες κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον κ. Γιουνκέρ.

Οι συζητήσεις του προέδρου του Eurogroup με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του θα ολοκληρωθούν αργά σήμερα το βράδυ, κατά τη διάρκεια του δείπνου που θα παραχωρήσει ο κ. Σαμαράς στον κ. Γιουνκέρ στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή