«Πρόσθετος χρόνος δεν σημαίνει πρόσθετα χρήματα»

«Πρόσθετος χρόνος δεν σημαίνει πρόσθετα χρήματα»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «το μόνο που ζητάμε είναι λίγος αέρας για να αναπνεύσουμε», ώστε «να πάρει μπροστά η οικονομία μας και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα» και με τη διευκρίνιση ότι «περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει αυτόματα περισσότερα χρήματα», ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έθεσε για μία πρώτη φορά χθες το πλαίσιο της επιχειρηματολογίας που θα αναπτύξει το επόμενο διάστημα η Αθήνα, προκειμένου να εξασφαλίσει το πράσινο φως για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και δημοσιεύτηκε χθες, ημέρα της επισκέψεως του προέδρου του Eurogroup στη χώρα μας, ο κ. Σαμαράς δηλώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και παράλληλα προειδοποιεί για τους κινδύνους που απειλούν τις χώρες της Ευρωζώνης από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, παρομοιάζοντας μάλιστα την κατάσταση που θα επικρατούσε στη χώρα σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή με αυτήν της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

«Οι Ελληνες εξέλεξαν μια νέα κυβέρνηση για να φέρει τη χώρα σε νέα πορεία. Και εμείς μπορούμε να μεταμορφώσουμε μια τραγωδία σε μια ιστορία επιτυχίας», σημειώνει ο πρωθυπουργός και προσθέτει ότι η Ελλάδα δεν απαιτεί επιπλέον χρήματα. Θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και στην εκπλήρωση όλων των απαιτήσεων, αλλά θα πρέπει να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη διότι αυτό μειώνει τα ελλείμματα.

Απευθυνόμενος προς τον γερμανικό λαό, ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι η χώρα μας σημειώνει πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις. «Ελληνες και Γερμανοί έχουν πολλά κοινά. Και εμείς μπορούμε να μεταμορφώσουμε μια τραγωδία σε μια ιστορία επιτυχίας», προσθέτει.

Το πρώτο μέρος της συνέντευξης φιλοξενεί φωτογραφία του κ. Σαμαρά στο πρωθυπουργικό γραφείο, μπροστά στον πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Ελλάς ευγνωμονούσα», και μία δεύτερη, στην οποία απεικονίζεται ο συντάκτης της εφημερίδας να προσφέρει στον πρωθυπουργό το λεύκωμα της Bild για τα 60 χρόνια κυκλοφορίας της. Από την εφημερίδα επισημαίνεται ότι στο δεύτερο μέρος, το οποίο θα δημοσιευθεί σήμερα, ο Ελληνας πρωθυπουργός εξηγεί «πώς η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της».

Σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η οποία θα δημοσιευτεί σήμερα, ο κ. Σαμαράς δεσμεύεται ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει όλη την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει και θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. «Οι Γερμανοί θα εισπράξουν τα χρήματά τους. Το εγγυώμαι προσωπικώς. Και όλοι οι άλλοι θα εισπράξουν τα χρήματά τους» τονίζει ο πρωθυπουργός, ο οποίος επικρίνει όσους Ευρωπαίους προβαίνουν σε δηλώσεις για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Πρέπει να είναι κανένας προσεκτικός, ώστε να μην τρομάζουν οι επενδυτές. Κάθε φορά που ένας Γερμανός, Ολλανδός ή Αυστριακός πολιτικός αναφέρεται στην έξοδό μας από την Ευρωζώνη, λέω στον εαυτό μου: «Πώς μπορώ να ιδιωτικοποιήσω τις δημόσιες επιχειρήσεις; Ποιος επιχειρηματίας θα θελήσει να επενδύσει ευρώ στην Ελλάδα, εάν βρεθεί υποχρεωμένος να εισπράττει δραχμές;» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή