Παραφωνίες μεταξύ εταίρων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια προβληματικής συνεννόησης και έλλειψης συντονισμού στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβερνητικής πλειοψηφίας, έκαναν χθες το βράδυ εκ νέου την εμφάνισή τους στη Βουλή. Αφορμή αυτή τη φορά δόθηκε κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, μέσω του οποίου επιχειρείται η επικύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, της κυβέρνησης Παπαδήμου, για τη δημιουργία κέντρων φύλαξης παράνομων μεταναστών. Με το επιχείρημα ότι σε τέτοιου είδους νομοθετήματα δεν είθισται η κλήση κοινωνικών φορέων προς ακρόαση πριν οι βουλευτές ψηφίσουν για την έγκριση ή την απόρριψη του σχεδίου νόμου, ο υπουργός Δημ. Τάξης κ. Ν. Δένδιας και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. ανέφεραν ότι δεν είναι απαραίτητη μια τέτοια κλήση, όπως λίγο νωρίτερα είχαν ζητήσει με επιτακτικό αίτημά τους οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες». Με το αίτημα αυτό, έσπευσαν να συμφωνήσουν όχι μόνο τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ), αλλά και οι βουλευτές-εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ! Η εξέλιξη αυτή, η οποία φάνηκε να αιφνιδιάζει τους γαλάζιους, προκάλεσε αργότερα και τη διεξαγωγή ειδικής ψηφοφορίας, το αποτέλεσμα της οποίας οδηγεί στην ικανοποίηση, τελικώς, του αιτήματος της αντιπολίτευσης. Στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή (Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης) επικράτησε επί πολλή ώρα «χάος»: είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν τις τρεις από τις τέσσερις ώρες της συζήτησης, τα μέλη της Επιτροπής ασχολούνταν με αυτό το θέμα που είναι μεν «διαδικαστικό», αλλά προφανώς έχει πολιτική σημασία για τις ισορροπίες δυνάμεων στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται, ότι λίγο καιρό πριν, σε μια άλλη κοινοβουλευτική μάχη, η τρικομματική πλειοψηφία είχε καταγράψει εκ νέου «απώλειες»: Ηταν κατά την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ. Τα δύο αυτά περιστατικά έκαναν αρκετούς στο Περιστύλιο να εκφράσουν τον προβληματισμό τους, εν όψει των κρισιμότατων νομοθετημάτων (ειδικά για τα οικονομικά μέτρα) που θα έρθουν προς έγκριση στη Βουλή. Στη «σκιά» της χθεσινής εξέλιξης, καταγράφηκε επίσης και η ένσταση που εξέφρασε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, για το περιεχόμενο της υπό συζήτηση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, που είχε καταρτισθεί επί υπουργίας Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Το όλο ζήτημα εκτιμάται ότι θα έχει συνέχεια, σήμερα κιόλας, στη λεγόμενη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου καταρτίζεται σε εβδομαδιαία βάση ο προγραμματισμός των κοινοβουλευτικών εργασιών. Πάντως, σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του χθεσινού περιστατικού, στελέχη της Ν.Δ. έλεγαν ότι δεν υφίσταται πολιτικό ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή