Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την άρνηση του Ζ. Κ. Γιουνκέρ

Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την άρνηση του Ζ. Κ. Γιουνκέρ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη ενόχληση της Κουμουνδούρου και την οργή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η άρνηση του επικεφαλής του Γιούργκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ να συναντήσει τον κ. Αλ. Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για διπλωματική απρέπεια και ολίσθημα, αποδίδει την απόφαση σε μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του ΔΝΤ, ενώ προσθέτει ότι θα έπρεπε να υπάρξει διάβημα της κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Π. Σκουρλέτης, δήλωσε ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει επισήμως αίτημα ώστε να συναντηθεί με τον κ. Γιουνκέρ στην πρεσβεία του Λουξεμβούργου» και χαρακτήρισε την άρνηση «διπλωματική απρέπεια και ολίσθημα», την οποία απέδωσε στο αποτέλεσμα «πιέσεων παρέμβασης κύκλων και από μεριάς της κυβέρνησης, αλλά και εκ μέρους του κ. Τόμσεν». Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο κ. Τόμσεν εισηγήθηκε αρνητικά για τη συνάντηση αυτή. Ο κ. Σκουρλέτης, πάντως, απέρριψε κάθε σχέση με το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας είχε αρνηθεί να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας: «Οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι ανώτερη ευρωπαϊκή υπαλληλία. Ο κ. Γιουνκέρ είναι ένας υψηλόβαθμος θεσμικός εκφραστής όλης της πυραμίδας της ευρωπαϊκής διάρθρωσης. Αρα, λοιπόν, δεν σχετίζεται το ένα με το άλλο». Ο κ. Σκουρλέτης, που υποστήριξε ότι αυτή η συνάντηση θα έπρεπε να γίνει σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι «θα έπρεπε να υπάρξει έντονο διάβημα από την ελληνική κυβέρνηση»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δ. Παπαδημούλης, χαρακτήρισε την άρνηση του κ. Γιουνκέρ «μέγιστη θεσμική απρέπεια και προσβολή της δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι η «η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προτιμά να συνομιλεί με όσους θεωρεί βολικούς». Ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε εξηγήσεις τόσο από τον κ. Γιουνκέρ όσο και από την κυβέρνηση, η οποία όπως είπε συνδιαμορφώνει το πρόγραμμα της επίσκεψης.

Οργισμένη, τέλος, ήταν η ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Μητρόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση των κοινοβουλευτικών θεσμών μιας δημοκρατικής χώρας και τόνισε πως η άρνηση του κ. Γιουνκέρ να συνατήσει τον κ. Τσίπρα «συνιστά θεσμική προσβολή του περήφανου ελληνικού λαού».

Εντονη αμφισβήτηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε, πάντως, και τις προοπτικές των επισκέψεων του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο. Η είδηση ότι τα 11,6 δισ. έγιναν 13 δισ. αποτελεί μια σφαλιάρα» είπε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Εκεί που ο πρωθυπουργός πήγαινε για να πει ότι θα πετύχει μια χαλάρωση, μια επιμήκυνση, που κατά τη γνώμη μας δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά παράταση της ίδιας υφεσιακής πολιτικής, με τα ίδια ολέθρια αποτελέσματα για την κοινωνία, ο πήχυς κατεβαίνει και δύο μέρες πριν από το ταξίδι προστίθενται άλλα δύο δισ. στο αδηφάγο Μνημόνιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή