Η Ελλάδα στο «μενού» Μέρκελ – Ολάντ

Η Ελλάδα στο «μενού» Μέρκελ – Ολάντ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις συμφώνησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, γεγονός που εξέφρασαν και στις δηλώσεις τους πριν από τη χθεσινοβραδινή τους συνάντηση στο Βερολίνο. Από εκεί και πέρα ο κ. Ολάντ επέλεξε να εμφανιστεί πιο φιλικός, τονίζοντας ότι «θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη». Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι εναπόκειται στη χώρα μας «να κάνει όσα πρέπει για την επίτευξη του στόχου».

Διαφορετικούς τόνους, που δείχνουν τη σκληρότερη στάση του Βερολίνου, χρησιμοποίησε η κ. Μέρκελ. Μία ημέρα πριν από τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η καγκελάριος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «για μένα σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι πρέπει να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας». Παρέπεμψε επίσης τις τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα μετά την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας. Κανείς από τους δύο ηγέτες δεν μίλησε για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, παρότι νωρίτερα τηλεγράφημα του Reuters από το Βερολίνο ανέφερε ότι οι κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ αναμένεται να δώσουν στον Ελληνα πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά «λίγο χώρο να κινηθεί» σε σχέση με τη χαλάρωση των όρων της δανειακής σύμβασης.

Κατά τις δηλώσεις της, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε επίσης ότι «θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να συνεχίσει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων που ακολουθεί, παρότι αυτό είναι απαιτητικό για τον ελληνικό λαό».

Στόχος, ο «συντονισμός»

Η χθεσινή συνάντηση των κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ είχε, μεταξύ άλλων, στόχο τον «συντονισμό» μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού ενόψει των επισκέψεων που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο κ. Σαμαράς στις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ομως, είναι σαφές πως η κ. Μέρκελ φέρεται αποφασισμένη να τηρήσει αυστηρότερη στάση από ό,τι ο Γάλλος πρόεδρος, με δεδομένο και το βαρύ κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα στη γερμανική πολιτική σκηνή. Οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συζητήσουν εξάλλου συνολικότερα την κρίση στην Ευρωζώνη -με τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει την ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να κάνει αναφορά στην Ισπανία- αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία.

Για τη σκληρή στάση του Βερολίνου είχε προϊδεάσει εξάλλου νωρίτερα -λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην Αθήνα- ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Περισσότερος χρόνος δεν θα αποτελούσε λύση στα προβλήματα και ίσως συνεπάγεται περισσότερα χρήματα», δήλωσε στη Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία (SWR) ο κ. Σόιμπλε και επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να περιμένουν την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας τον Σεπτέμβριο. Καμία υποχώρηση δεν θέλει και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Ντε Γιάγκερ, ο οποίος με σημερινό του άρθρο τους γερμανικούς FT συνιστά στη γερμανική κυβέρνηση πως «το καλύτερο είναι να επιμείνουν στην αυστηρή τους θέση» και τονίζει πως το Βερολίνο θα πρέπει να αρνηθεί τυχόν καθυστέρηση στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

«Πρόωρη» χαρακτήρισε εξάλλου τη συζήτηση για την επιμήκυνση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, απαντώντας σε επερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ενώ υπέρ κάποιων περαιτέρω παραχωρήσεων τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, υπό την προϋπόθεση της προσήλωσης της Ελλάδας στις υποχρεώσεις που ανέλαβε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή