ΟΤΑ: βάζουν λουκέτο 29 και 30 Αυγούστου

ΟΤΑ: βάζουν λουκέτο 29 και 30 Αυγούστου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κόκκινο βρίσκονται οι δήμοι όλης της χώρας, με τους δημάρχους να δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση. Η επιπλέον περικοπή των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά 29% έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) να έχει αποφασίσει να βάλει λουκέτο στους δήμους της περιφέρειας την Τετάρτη και την Πέμπτη 29 και 30 Αυγούστου. Για ενδεχόμενο μαζικών παραιτήσεων δημάρχων έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Ρέντη κ. Γ. Ιωακειμίδης, αν η κυβέρνηση δεν αποδώσει στους δήμους τα οφειλόμενα κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2012.

«Είτε κρατήσουμε τους δήμους ανοιχτούς, είτε τους κλείσουμε, δεν έχουμε πλέον δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε τους δημότες και τις ανάγκες των δήμων μας» δηλώνει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Ασκούνης πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) και δήμαρχος Καλλιθέας.

Συνάντηση με Σαμαρά

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της ΚΕΔΕ, η οποία στη συνέχεια θα συνεδριάσει προκειμένου να λάβει οριστικές αποφάσεις για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν την Πέμπτη κατά το έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ. «Από το 2009 έως το 2012 έχουμε υποστεί πρωτοφανή μείωση των πόρων κατά 60% στην οποία προγραμματίζεται να προστεθεί νέα μείωση κατά 29%. Πώς περιμένει το υπ. Οικονομικών ότι θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των δήμων;» αναρωτιέται ο κ. Ασκούνης, ο οποίος επισημαίνει ότι υπάρχουν τρόποι να γίνουν επιπλέον περικοπές δαπανών για τις οποίες όμως η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να αφιερώσει σκέψη και χρόνο.

Στην Κοζάνη

Στον Δήμο Κοζάνης, για παράδειγμα, δεν υπάρχει δυνατότητα να συντηρηθεί το δίκτυο ύδρευσης των χωριών που μετρούν από 50 έως 150 κατοίκους, ενώ υπάρχει προβληματισμός για τη θέρμανση των σχολείων της περιοχής, καθώς δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη οι οφειλές της προηγούμενης χρονιάς.

Οσον αφορά τις κινητοποιήσεις στην Αττική, στις 29 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση, φορέων προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας (Βοήθεια στο Σπίτι κ.λπ.), ενώ προγραμματίζεται κάθοδος των απορριμματοφόρων οχημάτων στη συγκέντρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή