Στον αέρα η μεταφορά μαθητών ειδικής αγωγής

Στον αέρα η μεταφορά μαθητών ειδικής αγωγής

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροποποιήσεις των προβλέψεων του «Καλλικράτη» οδηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το χάος που έχει δημιουργηθεί με τη μεταφορά μαθητών ειδικών σχολείων, λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αγονος κηρύχθηκε ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός του Δήμου Αθηναίων για τη μεταφορά μαθητών των ειδικών σχολείων του δήμου για το σχολικό έτος 2012-2013, μετά την άρνηση των επιχειρηματιών των τουριστικών λεωφορείων να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Αιτία στάθηκαν οι οφειλές των περιφερειών από προηγούμενα έτη καθώς και το γεγονός ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν ήταν σε θέση να τους διαβεβαιώσει -όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού- για το εάν και πότε θα λάβουν τα χρήματά τους. Οι παλαιότερες οφειλές προς τον κλάδο προέρχονται από τις περιφέρειες, οι οποίες μέχρι και την περσινή σχολική χρονιά είχαν στην αρμοδιότητά τους τη μεταφορά των μαθητών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η άρνηση συμμετοχής στον διαγωνισμό για τη μεταφορά των μαθητών δεν αφορά μόνο τον Δήμο Αθηναίων, καθώς εκτιμάται ότι από τους συνολικά 325 διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη σε ισάριθμους δήμους, μόλις οι 40 αναμένεται να οδηγήσουν σε ανάδοχο. «Το πρόβλημα που έχει προκύψει, πέραν του οικονομικού το οποίο είναι ιδιαίτερα σοβαρό, είναι τόσο τεχνικό όσο και θεσμικό», δηλώνουν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, υποστηρίζοντας ότι οι δήμοι είναι ανέτοιμοι να χειριστούν, λόγω απειρίας και έλλειψης πόρων, ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσπάθειες που γίνονται αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στην επαναφορά της αρμοδιότητας της μεταφοράς μαθητών στις περιφέρειες από τους δήμους. «Ο χρόνος πιέζει και εάν δεν βρεθεί άλλη λύση, θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης του έργου», δηλώνει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αθηναίων Νώντας Λαμπρακάκης. Μόνο για τον Δήμο Αθηναίων, τα σχολεία που θα μείνουν χωρίς λεωφορεία είναι οκτώ, καθώς δεν θα εκτελεστούν τα 31 προγραμματισμένα δρομολόγια σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση.

Σε περίπτωση όμως που δεν καταβληθούν οι οφειλές του 2011 και του 2012, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού Βασ. Σιάμος επισημαίνει ότι δεν θα συμμετάσχουν οι συνάδελφοί του σε κανέναν διαγωνισμό. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι τιμολογημένες οφειλές (αυτές για τις οποίες έχουν εκδοθεί παραστατικά από τους αυτοκινητιστές) για το 2011 ανέρχονται σε 43 εκατ. ευρώ, ενώ από τα οφειλόμενα 90 εκατ. ευρώ του 2012 έχουν καταβληθεί μόλις τα 15 εκατ. ευρώ.

Διαβουλεύσεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ περιφέρειας και υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να επέλθει συμφωνία για την επαναφορά της αρμοδιότητας μεταφοράς των μαθητών στην περιφέρεια από τους δήμους. Γεγονός πάντως παραμένει ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και η επίλυση των οικονομικών, τεχνικών και θεσμικών προβλημάτων είναι σχεδόν απίθανο να επιτευχθεί μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, με θύματα για ακόμη μία φορά τα παιδιά ειδικών σχολείων και τις οικογένειές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή